Presa mondială în doliu: directorul „Reporteri fără Frontiere” a murit

Publicat: 08 iun. 2024, 22:54, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Presa mondială în doliu: directorul „Reporteri fără Frontiere” a murit
Foto: RFI

Directorul general al organizațieiReporteri fără Frontiere” (RSF), Christophe Deloire, a murit sâmbătă, 8 iunie 2024. El era internat de câteva săptămâni la spitalul Saint-Louis, după descoperirea târzie a unor tumori cerebrale.

Christophe Deloire, directorul general al Reporteri fără Frontiere (RSF), a murit sâmbătă, la vârsta de 53 de ani, în Paris, a anunțat organizația care apără libertatea presei în întreaga lume.

El a murit „din cauza unui cancer devastator”, a spus RSF într-un comunicat de presă remis AFP. El a ocupat funcția de director al organizației din anul 2012 și „a transformat asociația într-un campion mondial pentru apărarea jurnalismului, timp de doisprezece ani”, arată RSF.

„Președinte fondator al Forumului pentru Informare și Democrație din 2018 și numit delegat general al Statelor Generale ale Informației în 2023, Christophe Deloire a fost un apărător neobosit, pe toate continentele, al libertății, independenței și pluralismului jurnalismului, într-un context de haos informațional. Jurnalismul a fost lupta vieții sale pe care a condus-o cu o convingere de neclintit”, se mai spune în comunicatul RSF.

Născut în 1971 în Saône-et-Loire din părinţi profesori, Christophe Deloire a fost director al Centrului de Formare a Jurnaliştilor (CFJ) din mai 2008 până în iulie 2012, apoi director general al Reporteri fără Frontiere (RSF) din iulie 2012 până la moartea sa.

În perioada septembrie-octombrie 2021, jurnaliștii RSF au produs sub conducerea sa, „Le Système B”, un documentar francez destul de mediatizat, care a alertat asupra cenzurii repetate a investigațiilor în diferite mass-media ale grupului Vincent Bolloré. Christophe Deloire făcuse apel la instituțiile statului să intervină prin denunțarea practicilor lui Vincent Bolloré care „reprezintă un pericol real pentru libertatea presei, dar și pentru democrație”.

Pierre Haski, președintele Consiliului de Administrație al RSF, a transmis, în numele organizației: „Christophe Deloire a condus organizația într-un moment crucial pentru dreptul la informare. Contribuția sa la apărarea acestui drept fundamental a fost considerabilă. Consiliul de Administrație împărtășește durerea celor apropiați.”