Un primar din Neamț, aflat în arest, candidează pentru un nou mandat și cere urna mobilă pentru a vota
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț, inspectorul Ramona Ciofu, a declarat că un total de 21 de persoane aflate în arest preventiv și-au exprimat dorința de a folosi urna mobilă pentru a vota.
Conform legislației în vigoare, aceste persoane aflate în arest preventiv vor putea vota doar pentru alegerile europarlamentare.
„La nivelul Centrului de Arest Preventiv Neamţ, în referire la exercitarea dreptului de vot cu privire la alegerile europarlamentare, au fost formulate un număr de 21 de solicitări pentru urna mobilă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.
Printre cei aflați în arest preventiv se numără și primarul comunei Tarcău, subiect al unei anchete legate de presupuse infracțiuni de corupție. Acesta candidează pentru un al doilea mandat la conducerea Primăriei Tarcău.
Alegeri locale 2024. Aproape 19 milioane de români, așteptați la vot
Aproape 19 milioane de români sunt așteptați astăzi să-și exprime votul. Procesul de votare la cele 18.955 de secții a început la ora 7:00 și se va încheia la ora 22:00. În cazul în care la ora 22:00 mai există persoane care nu au reușit să voteze și care sunt încă prezente la coada secțiilor de votare, programul poate fi prelungit până la miezul nopții.
Alegătorii români, în număr de aproape 19 milioane, sunt chemați pe 9 iunie pentru a-și alege europarlamentarii, primarii, președinții consiliilor județene, precum și consilierii locali și județeni.
Este important de menționat că la alegerile locale se poate vota doar în localitatea de domiciliu sau în localitatea de reședință, cu condiția de a avea o viză de flotant obținută cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.
În întreaga țară, există aproape 19.000 de secții de votare, dintre care aproximativ 1.300 sunt în București. Cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate pot vota doar în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European.
Procesul de votare a început la ora 7:00 și se va încheia la ora 22:00, însă poate fi prelungit până la miezul nopții dacă la ora închiderii încă mai sunt persoane la coadă în afara secțiilor de votare.
Prezența la vot poate fi urmărită în timp real, începând cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin intermediul paginii de internet a Autorității Electorale Permanente, care va afișa numărul de alegători prezenți la vot pentru fiecare secție de votare și pentru fiecare scrutin în parte. Rezultatele vor fi disponibile pe aceeași pagină imediat după încheierea proceselor verbale ale secțiilor de votare.
Conform Registrului Electoral, aproape 19 milioane de români au dreptul să voteze pe 9 iunie, dintre care aproximativ un milion votează pentru prima dată.