Cum alimentația tatălui afectează sănătatea fiului
Alimentația dezechilibrată a tatălui ar putea să aibă consecințe asupra sănătății fiului acestuia. Potrivit unui studiu, testat simultan pe rozătoare și bărbați, arată că sperma ar fi influențată pe termen lung de alimentație.
Studiile anterioare dovedeau că mamele puteau transmite caracterisici metabolice nou-născuților. Dar în privința taților , până acum, specialiștii nu s-au pronunțat.
În acest nou studiu, publicat în revista Nature, șoarecii masculi au urmat un regim bogat în grăsimi timp de două săptămâni. Astfel, autorii studiului au constatat că acest tip de alimentație provoacă modificări de tip ARN (moleculele purtătoare ale informației genetice) în mitocondriile (structuri din interiorul celulelor care produc energie) spermatozoizilor.
Echipa lui Raffaele Teperino, autorul principal al studiului, a examinat sănătatea micilor șoareci ai căror tați s-au hrănit cu alimente grase. Ei au constatat că aproximativ 30% dintre acești bebeluși prezentau tulburări metabolice.
Ulterior, cercetătorii au extins cercetările la oameni. Ei au analizat datele aparținând unui număr de 3.431 de copii. Dacă în momentul conceperii, tatăl avea un indice de masă corporală (IMC) ridicat, copilul avea o sănătate metabolică precară, adică probleme cardiovasculare, ale ficalului și în privința capacității de a menține greutatea normală a corpului.
Interesant este că la șoareci, ”tații” studiați au transmis tulburări metabolice numai urmașilor masculi. ”Aceasta sugerează că spermatozoizii X și spermatozoizii Y transportă informații diferite, subliniază Qi Cheen, cercetător în biologia reproducerii la Facultatea de Medicină a Universității din Salt Lake City.
Cercetătorul afirmă că acest subiect va face obiectul studiilor viitoare.
Totuși, până atunci, rămâne valabilă recomandarea ca viitorii părinți să aibă o alimentație echilibrată pentru a avea copii sănătoși.