Crema de protecție solară: care, când, cât, cum…
Crema de protecție solară este una dintre metodele de protejare a pielii de îmbătrânirea prematură, de arsurile solare și cancer. Ea se aplică în zilele însorite știind că razele ultraviolete (UV) pot trece de nori aproape (80% ) tot anul.
Și mai știm că și zăpada poate reflecta razele UV. Este și motivul pentru care dermatologii recomandă aplicarea cremei de protecție chiar și atunci când vremea este înnorată.
În prezent, cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente. Potrivit specialiștilor consultați de The Guardian, riscul de melanom, una dintre cele mai grave forme de cancer de piele, se dublează după numai cinci episoade de arsuri solare.
Expunea la ultrviolete poate crește rapid riscul de cancer de piele. De aceea, este foarte important să știm care este crema indicată pentru fiecare dintre noi și cum să o folosim în mod corect.
Factorul de protecție solară
Factorul de protecție solară (SPF) al unei creme solare indică cât timp poate proteja pielea de arsurile solare. Pielea neprotejată este ”arsă”, de obicei, în circa zece minute și, de exemplu, crema va asigura de treizeci de ori mai mult până să se ajungă la ”ardere” , adică 300 de minute , respectiv cinci ore), atunci când aplicăm o creamă cu SPF 30.
Totuși, în realitate nu este chiar atât de simplu. Potrivit Food and Drug Administration, ”SPF nu este legat numai de durata expunerii la soare, ci și de intensitatea radiațiilor UV care este diferită în funcție de zona geografică, de intervalul de expunere, de condițiile meteo.
Medicii recomandă cremele care asigură protecție atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB. Majoritatea razelor care ajung la noi sunt UVB, adică sunt cele responsabile de arsurile solare și cancerul de piele. Dar și razele UVA pot fi dăunătoare, deoarece provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.
Două tipuri de creme
Sunt două tipuri de creme de protecție solară:chimice și minerale. Primele conțin ingrediente de protecție solară care sunt absorbite de piele. Cremele cu minerale conțin oxid de zinc sau oxid de titan. Aceste minerale formează o barieră fizică și reflectă razele soarelui, impiedicându-le să pătrundă în piele. Acestea formează un strat alb pe piele și sunt mai potrivite pentru pielea sensibilă.
Medicii recomandă aplicarea produsului cu cel mai mare SPF. Trebuie să aplicați aproximativ cinci centimentri de cremă pe corp și cam o jumătate de linguriță pe față și gât. Pentru menținerea protecției, reînnoiți complet aplicarea cremei cel puțin o dată la două ore.