Când depun jurământul noii aleși locali. Data la care se încheie mandatele foștilor edili

Publicat: 10 iun. 2024, 21:28, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Când depun jurământul noii aleși locali. Data la care se încheie mandatele foștilor edili
sursa: google

Noii aleși locali nu își vor prelua repsonsabilitățile imediat după terminarea alegerilor, pentru că mandatele primarilor actuali au fost prelungite din cauza pandemiei. Când depun jurământul noii edili și când încep activitatea în adevăratul sens al cuvântului.

Jurământul noilor primari

Începând cu 1 noiembrie, aleșii locali desemnați prin vot pe 9 iunie își vor putea prelua mandatele de primar, consilier local, președinte de consiliu județean și consilier județean. Din cauza pandemiei din 2020, mandatele primarilor de la acea vreme au fost prelungite, iar aleșii locali au preluat funcțiile mai târziu decât de obicei.

Conform Codului Administrativ, termenele pentru constituirea noilor consilii locale, validarea mandatelor, ședințele de constituire și depunerea jurământului vor începe să curgă din data de 27 septembrie 2024.

Niciun primar, președinte de consiliu județean sau consilier local și județean nu își poate desfășura activitatea fără a depune în prealabil jurământul. Mandatele vechi vor înceta oficial la 1 noiembrie 2024 pentru funcțiile de primar, consilier local și județean.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat anul trecut legea prin care primarul va depune jurământul în 30 de zile de la data alegerilor. Legea modifică art. 150 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul administrativ, informează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, a fost redus termenul pentru depunerea jurământului de către primar în faţa judecătorului delegat, de la 60 de zile, la 30 de zile de la data alegerilor, în situaţia în care şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc.

Calendarul alegerilor din România pentru 2024 este următorul: între 15-29 septembrie 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale, iar pe 8 decembrie 2024 se vor desfășura alegerile parlamentare.