Florin Călinescu, rezultat neașteptat la europarlamentare. Sub Șoșoacă sau Nicu Ștefănuță la numărul de voturi
Florin Călinescu nu a reușit să strângă un număr semnificativ de voturi pentru Partidul Diaspora Unită la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.
Conform rezultatelor provizorii furnizate marți de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor din 19.761 de secții, din totalul celor 19.870, Partidul Diaspora Unită, din partea căruia a candidat Florin Călinescu, a obținut doar 1,79% din voturi, echivalentul a 158.363 de voturi.
Călinescu a fost cap de listă al acestui partid și a făcut campanie electorală în mai multe orașe din țară, după cum s-a putut observa pe conturile sale de pe rețelele sociale.
În contrast, candidatul independent Nicolae Ștefănuță a obținut 3,05% din voturi (270.832 de voturi), iar Vlad Gheorghe, un alt candidat independent, a obținut 2,46% (218.462 de voturi).
Florin Călinescu a spus în mai multe emisiuni televizate că va decide dacă va candida la președinția României în funcție de rezultatul obținut la alegerile europarlamentare.
Într-o transmisie live pe TikTok din 7 iunie, actorul a declarat că alegerile europarlamentare „sunt o etapă necesară”.
Călinescu a răspuns, astfel, întrebărilor fanilor săi, adresate în direct pe rețeaua socială.
Întrebare: Dacă veți câștiga la europarlamentare, mergeți la Bruxelles sau rămâneți să candidați la prezidențiale?
Florin Călinescu: ”Ăă, cum se cheamă, la decathlon participi la mai multe probe ca să devii campion. Europarlamentarele sunt o etapă necesară și, partidul nostru, am stabilit această strategie, ca să intrăm repede la luptă, să începem cu ceea ce este acum. Sincer, nu avem posibilitatea pentru locale.
Nici AUR-ul și nici USR-ul la prima tentativă nu au accesat localele, dar de de exemplu, verificarea oamenilor care vor să vină în acest partid este foarte dură și necesită un pic de timp. Adică, știți bine criteriile Partidului Diaspora Unită aplicate.”
Întrebare: În cazul unui eșec, acum, veți continua participarea și la următoarele rânduri?
Florin Călinescu: ”Da! Partidul, cu siguranță. Eu, cât pot o să-i ajut. Și candidaturile mele, am mai explicat povestea asta, dar așa e, eu sunt unul singur, dumneavoastră sunteți mulți. Am explicat. Nu sunt candidaturi de dragul de a fi europarlamentar, deputat, senator sau președinte. Sunt de dragul de a a da un exemplu celor interesați, că nu trebuie să stăm deoparte. Activiști înscriși, ne-înscriși în partide, contează lupta.
Eu n-am intrat în această poveste sau colegii mei, ca să fie neapărat…. Toți au meserii, toți au venituri, toți au tot felul de situații. Dar e un grup care s-a săturat de miorlăitul pe margine. Nu se poate face nimic. Ei, uite că suntem atât de utopici încât credem că se poate face ceva.”