Alegeri locale 2024: Rezultate parțiale – PSD obține 1566 de mandate de primar, PNL 1052
Peste 9 milioane de români s-au prezentat duminică la urne pentru a-și alege reprezentanții în administrația locală. Biroul Electoral Central (BEC) a afișat rezultatele parțiale, oferind o imagine preliminară a configurației politice pentru următorii patru ani.
Conform datelor publicate de BEC, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut 41,45% din totalul mandatelor de primar, în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) s-a clasat pe locul doi cu 33,48%. În privința consiliilor locale, PSD a câștigat 38,55% din mandate, iar PNL 30,19%.
Până în acest moment, PSD deține 1.566 de mandate de primar, reprezentând 52,62% din total, în timp ce PNL a obținut 1.052 de mandate, adică 35,35%. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a câștigat 195 de mandate, reprezentând 6,55%. De asemenea, 40 de mandate de primar au fost obținute de candidați independenți.
Aceste rezultate evidențiază preferințele exprimate de alegători și vor modela pe viitor scena politică locală, subliniind importanța implicării civice în procesul electoral.
Procesele verbale de numărare a voturilor de la alegerile locale și europarlamentare desfășurate duminică nu au fost încă finalizate marți, în peste 60 de secții de votare din București, din cauza unor probleme tehnice, potrivit autorităților.
În mod obișnuit, acest proces trebuia să fie completat luni, însă unele secții de votare au întâmpinat dificultăți din cauza erorilor comise de președinții acestora.
În București, cele mai mari probleme au fost semnalate în Sectoarele 1 și 2, unde primarii în funcție, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, au anunțat că au depus plângeri penale împotriva birourilor electorale, acuzând fraudarea alegerilor.
De asemenea, există județe în țară în care transportul sacilor cu buletine de vot de la secțiile de votare către birourile electorale județene a fost suspendat, din cauza oboselii membrilor birourilor electorale.
Marți, Biroul Electoral Central a afișat doar versiuni parțiale ale proceselor verbale referitoare la alegerea primarilor și consiliilor județene, precum și date provizorii privind alegerile europarlamentare. Luni seară, BEC a explicat că organizarea concomitentă a alegerilor locale și europarlamentare a creat dificultăți semnificative în centralizarea datelor.