Ungaria ar putea fi exclusă din ”București 9” din cauza poziției sale față de Ucraina

Publicat: 12 iun. 2024, 07:23, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Ungaria ar putea fi exclusă din ”București 9” din cauza poziției sale față de Ucraina

Reprezentanții țărilor participante la formatul „București 9” analizează posibilitatea excluderii Ungariei din asociație din cauza poziției controversate a Budapestei față de Ucraina, informează Financial Times, citând surse diplomatice.

Potrivit Financial Times, diplomații din „București 9” – un grup de aliați est-europeni din cadrul NATO și UE – au discutat despre posibilitatea excluderii Ungariei de la întâlnirile viitoare ale grupului. La recentele reuniuni, Ungaria a aplicat veto asupra concluziilor grupului privind necesitatea creșterii ajutorului pentru Ucraina și sprijinirea unor măsuri NATO care vizează întărirea sprijinului militar pentru Kiev.

Liderii B9 urmează să se întâlnească la Riga, iar conform interlocutorilor Financial Times, Budapesta intenționează să refuze aprobarea proiectului de declarație cu care restul țărilor sunt de acord. Discuțiile despre excluderea Ungariei sunt descrise de sursele publicației ca fiind „foarte serioase”. Interlocutorul nu a exclus posibilitatea ca ședința în actuala componență să fie ultima de acest fel.

„București 9” (B9) este o asociație formată din nouă țări din Europa Centrală și de Est: Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Cehia și Estonia. Aceasta este cunoscută și ca flancul estic al NATO, având ca scop aprofundarea cooperării în sfera militară.