România trimite în Parlamentul European un candidat independent: Cine este Nicu Ștefănuță

Publicat: 12 iun. 2024, 11:27, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
România trimite în Parlamentul European un candidat independent: Cine este Nicu Ștefănuță
România a trimis pentru prima dată un candidat independent în Parlamentul European: Nicu Ștefănuță, fost europarlamentar USR-ist și actual membru al grupului Verzilor. Ștefănuță a câștigat un nou mandat cu un mesaj electoral adresat tinerilor, progresiștilor și comunității LGBTQIA+.

În campania sa, desfășurată preponderent pe rețelele sociale, Nicu Ștefănuță și-a asumat deschis temele progresiștilor, incluzând drepturile comunității LGBT, încălzirea climatică, dreptul la avort, energie verde, legalizarea parteneriatului civil și condamnarea uciderii civililor din Gaza. S-a definit ca fiind vocea „Generației Egalitate” și a promovat măsuri precum obținerea de fonduri suplimentare pentru burse, ajutor pentru Ucraina și Republica Moldova, și sprijin pentru regiunile dependente de cărbune.

Ștefănuță se consideră un aliat al comunității LGBTQIA+ și susține legalizarea canabisului și a parteneriatului civil. Pe pagina sa de Instagram, a declarat: „Am pus presiunea în ceea ce privește legalizarea parteneriatului civil în România iar la nivel european am sprijinit prin voturile mele și prin petiții pe care le-am semnat comunitatea.” De asemenea, el susține că a fost marginalizat de presă din cauza pozițiilor sale pro-LGBT și este un fan declarat al paradelor PRIDE.

Printre măsurile susținute de Ștefănuță se numără promovarea energiei verzi, locuințelor sociale pentru tineri, feminismului și decontarea a 30 de ședințe de terapie de către stat. El pledează și pentru transport public gratuit. În ceea ce privește conflictul dintre Israel și Hamas, Nicu Ștefănuță condamnă uciderea civililor de către Guvernul Netanyahu și susține oprirea imediată a focului din Gaza.

Nicu Ștefănuță a criticat în mod constant partidul extremist AUR, pe care îl numește „fascist”. În campania sa, a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă extremiștii pentru drepturile fundamentale ale oamenilor, inclusiv dreptul la avort și drepturile comunității LGBT.

În vârstă de 42 de ani, Nicolae Bogdănel Ștefănuță a absolvit Facultatea de Economie de la Universitatea de Vest din Timișoara și deține trei diplome de master în studii europene, studii internaționale avansate și managementul politicilor publice. Și-a început cariera profesională în 2006, ca atașat diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe, iar în 2008 a ajuns la Bruxelles, lucrând pentru Comisia de Agricultură a Parlamentului European. Între 2012 și 2018 a fost responsabil pentru relațiile transatlantice în cadrul Parlamentului European.

Potrivit declarației sale de avere, Ștefănuță deține două apartamente și două case în Sibiu și Bruxelles, precum și un BMW din 2014. Este căsătorit cu Carolyn Blake și are un credit de aproape 470.000 de euro.