În curând, Ozempic va dispărea din România

Publicat: 13 iun. 2024, 06:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În curând, Ozempic va dispărea din România
alertă OMS Ozempic fals diabet zaharat tip 2 efecte nocive

Ozempic se retrage din țara noastră foarte curând, anunță doctorul Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în Cluj-Napoca, informație confirmată de surse din Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Este vorba despre Ozempic, în toate cele trei concentraţii – 0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg – şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut.

”Ozempic nu se va mai importa deloc, în România, nici pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2, care îl primeau pe reţeta gratuită. Va fi delistat, va ieşi de pe orice fel de listă de medicamente, nu va mai fi în nicio farmacie în niciun fel începând cu această vară”, scrie medicul Adrian Copcea pe Facebook.

Surse din cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) ne-au confirmat informația privind retragerea acestui medicament inovativ. Potrivit procedurilor, compania producătoare  a anunțat  Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitvelor Medicale în urmă cu un an asupra deciziei de retragere, din cauza ”prețului minim european” în țara noastră.

În acest sens, medicul Copcea scrie, pe Facebook: ”Explicaţia e capacitatea de producţie care n-a putut ţine pasul cu volumul de prescripţie, dar suplimentar pentru delistarea din România înţeleg că e şi o problemă de costuri, care depăşeşte cadrul acestei pagini, sunt politici complicate la nivel mondial. De exemplu sunt discuţii globale privind decalajele de preţ dintre Statele Unite şi alte ţări, mai precis producătorul poate vinde în Statele Unite la costuri mult mai mari şi poate, evident, deveni nemotivat să vândă în ţări mai sărace la preţuri mult mai mici. E o alegere a producătorului”.

”Nu are echivalent”

Problema este că acest medicament nu are echivalent. ”Există alte tipuri de insuline, dar nu au aceleași proprietăți ca Ozempic. Totuși, nu este o situație critică”, susțin surse din ARPIM.

Cert este că, așa cum de altfel subliniază medicul Copcea,  diabetologii, care au pacienţi pe Ozempic, vor fi nevoiţi să le modifice schemele de tratament,

”… ca medic voi avea şi eu ca şi toţi ceilalţi problema suplimentară de a interveni pe schema de tratament a pacienţilor, iar acum că vorbim de o retragere, pot mărturisi cumva postum că efectele pe diabet ale acestui medicament au fost, per total, extrem de bune. Nu şi pe slăbit la diabetici, slăbitul la diabetici e mult mai slab decât la nediabetici, am explicat în alte rânduri. Dar pe diabetul tip 2”, subliniază mrdicul Adrian Copcea.

Pe de altă parte Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a transmis:

”Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC, nu va mai fi comercializat în România după această dată”.

DAPP a informat că, după 1 august 2024, Semaglutida (Ozempic)  va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, în forma de comprimate orale, la recomandarea medicului.