Premierul Cîțu: Tovarășul Ciolacu să mă sune ca să-i explic cum e cu bugetul
Premierul Florin Cîţu susţine o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în care a vorbit despre lupta anti-COVID-19, buget și investitiile României în special în transporturi. Un alt subiect de discuție a fost reforma Justiției și aderarea la zona Schenghen.
Cele mai importante declarații ale premierului:
- Am avut discuții cu liderii UE, cu liderii principalelor partide politice, cu d-na comisar Vălean
- În martie vom primi 2,4 milioane doze de vaccin.
- Am fost felicitați pentru cum a decurs vaccinarea
- Au fost apreciate eforturile României pentru a sprijini Republica Moldova
- Dacă nu facem nimic pentru cei din jurul nostru nu vom scăpa de pandemie
- Am avut discutii foarte aplicate pe tema Planului Național de Reziliență. Discuțiile au avut două aspecte: e nevoie ca toate țările europene să ratifice planul de resurse proprii nu poate aplica acel plan. Fac un apel președinților celor două Camere să urgenteze acest proces
- Am prezentat planurile privind reformele pe care le avem în vedere
- Am vrut să clarific opinia experților Comisiei Europene cu privire la infrastructura mare
- Putem să introducem în PNRR conectarea la gaz a gospodăriilor câtă vreme este un proces de tranziție către un proces verde
- D-na comisar Vălean a creat un task force care să ajute la pregătirea proiectelor. Este o veste foarte bună asta.
- Bugetul a fost a treia temă discutată
- Noi am preluat o situație fiscală dezastruoasă. Asta a făcut ca România să intre in procedura de deficit înaintea pandemiei.
- Trebuie să arătăm investitorilor că suntem un guvern responsabil. Am prezentat cifrele economice. Ele sunt mai bune decât estima oricine.
- Am mai discutat despre reforma justiției. Am primit sprijin și aici și am adus în discuție aderarea la spațiului Schengen.
Premierul a acuzat datele eronate furnizate pe piață
„Un buget alocă resursele disponibile din taxe în economie. Și am spus de la început că nu sunt de acord să susțin nenorocirile votate de PSD în trecut. Am votat contra lor, ar fi culmea să le introduc în buget. Am văzut discuții în contradictoriu și am fost surprins neplăcut că unii dintre colegii mei susțin subvențiile și nu restructurarea modului în care se comportă firmele de stat”, a spus premierul Cîțu.
Cîtu a mai spus că toți miniștrii au vrut mai mulți bani, iar cererile lor au fost de 49 de miliarde de lei în plus.
„Vreau performanță, eficiență și anunț miniștrii că la jumătatea anului vom face o evaluare în privința execuției bugetare. Pentru că eu am mai văzut acest film în anii trecuți. Am fost de acord să mărim bugetul, dar vreau să văd și performanță și acea reformă a companiilor de stat”, a explicat Cîțu.
Potrivit premierului, anvelopa salarială e de peste 109,5 miliarde de lei plus sporuri de 9,8% din această sumă.. „Noi nu am votat această decizie în Parlament, și nu sunt de acord cu ea”, a susținut Cîțu, care a arătat că preferă să aloce bani investițiilor, cifrate la 61 de miliarde de lei.
„Lucrăm acum la legea salarizării unitare, există un grup de lucru, care deja se ocupă. Știu că e un risc politic pentru premier, dar îmi asum riscul indiferent de costuri”, conchide primul ministru.