Drogurile au invadat Uniunea Europeană, avertizează EMA
Drogurile au invadat Uniunea Europeană cu consecințe din ce în ce mai grave asupra sănătății publice, avertizează Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
”Impactul consumului ilicit de droguri este acum vizibil aproape peste tot în societatea noastră”, avertizează un organ de supraveghere a drogurilor într-un raport, care evidențiază disponibilitatea tot mai mare a narcoticelor și metodele de marketing din ce în ce mai complexe .
„Nu am avut niciodată atât de multe medicamente disponibile sau produse pe teritoriul Uniunii Europene ”, a declarat Alexis Goosdeel, directorul Observatorului european pentru droguri și toxicomanie (OEDT).
Potrivit raportului OEDT, în ultimul an, 22 de milioane de persoane – aproximativ 8% dintre adulții europeni – au consumat canabis, 4 milioane, cocaină și aproape 3 milioane, MDMA, cunoscută în mod curent sub numele de ecstasy.
Raportul din 2024 indică faptul că 85,4 milioane de persoane au declarat că au consumat canabis la un moment dat în viața lor, comparativ cu 78,6 milioane, în 2022. Numărul persoanelor care au consumat cocaină cel puțin o dată a crescut de la 14,4 milioane în 2022 la 15,4 milioane, iar numărul persoanelor care au folosit MDMA a crescut de la 10,6 milioane la 12,3 milioane.
La finalul anului trecut, OEDT a recenzat peste 950 de noi substanțe psihoactive, dintre care 26 au fost semnalate pentru prima dată în Europa. Această largă paletă de substanțe, care adesea sunt combinate, este la originea policonsumului, respectiv folosirea a două sau mai multe substanțe psihoactive. Policonsumul este o ceva obișnuit în cazul toxicomanilor, conștient sau nu. Combinarea substanțelor mărește riscul problemelor de sănătate și complică administrarea unui remediu medical.
Agenția Antidrog avertizează că persoanele care își injectează droguri sunt mai expuse comparativ cu ceilalți care consumă droguri sub altă formă, deoarece acest mod de administrare mărește riscurile de supradozaj și de infecții transmise prin sânge.
De asemenea, este posibil ca injecțiile să agraveze problemele de sănătate existente și să provoace abcese, septicemie sau leziuni la nivelul nervilor.
Persoanele care își injectează droguri prezintă un risc crescut de a contracta infecții, în principal hepatita virală B și C și HIV, dacă folosesc seringele împreună cu alți consumatori.
Potrivit datelor oficiale, în Uniunea Europeană, 87 de milioane de adulți au consumat droguri ilicite cel puțin o dată în viața lor.