În curând, un nou antibiotic, care nu afectează bacteriile ”bune”
Cercetătorii de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign au descoperit un nou antibiotic, numit lolamicina, capabil să se concentreze asupra agenților patogeni gram-negativi, fără impact asupra bacteriilor ”bune” găzduite de intestinul nostru.
Studiul a apărut recent în revista de specialitate Nature.
Totuși, trebuie subliniat că mai avem de așteptat până când medicamentul va fi testat pe oameni. Cercetătorii speră însă că noul medicament va putea servi drept model pentru dezvoltarea viitoarelor antibiotice.
Bacteriile gram-negative sunt cauze comune ale infecțiilor intestinale, pulmonare, urinare și sanguine extrem de rezistente. De altfel, rezistența bacteriilor la antibioticele actuale reprezintă o amenințare la sănătatea umană la nivel global, potrivit ScienceAlert.
Antibioticele cu spectru larg pot ucide atât bacteriile gram-negative, cât și bacteriile gram-pozitive. Însă cercetătorii spun că este o nevoie esențială de noi medicamente care să țintească în mod specific bacteriile gram-negative, care sunt adesea rezistente la antibioticele actuale.
Testele au arătat că atunci când lolamicina a fost pusă în fața a 130 de tulpuni rezistente la medicamete pentru bacterii gram-negative comune, – cum ar fi E.coli, K.pneumoniae și E. cloacae – le-a ucis pe fiecare. Adică, noul medicament a reușit să distrugă acolo unde antibioticele actuale au eșuat.
La rozătoare, lolamicina a tratat cu succes, pneumonia acută și infecțiile sanguine. Și toate acestea fără să afecteze microbiomul intestinal.
Noul antibiotic este total diferit. Comparativ cu amoxicilina (un antibiotic cu spectru larg) sau cu clindamicina (antibiotic numai grav-pozitiv), lolamicina ”nu provoacă modificări substanțiale ale microbiomului intestinal al șoarecilor , chiar după aproximativ o lună după tratament, spun cercetătorii.