Banca Națională a României a cotat euro la 4,6576 lei, la cursul oficial de vineri
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în cotațiile oficiale de la Banca Națională a Româiei (BNR), până la 4,6576 lei, pentru un euro, dar a pierdut teren, față de lira sterlină.
Și față de dolar și francul elvețian, leul s-a apreciat.
Un dolar american a fost cotat la 4,6109 lei, iar un franc elveţian a fost cotat la 5,0812 lei.
În raport cu lira sterlină, moneda națională s-a depreciat, până la 5,7827 lei, pentru o liră.
Preţul pentru un gram de aur a crescut cu 43 de bani, astfel că gramul de aur a ajuns să fie cotat la 347,7572 lei.
Pe parcursul primului trimestru, pe plan internațional, perechea euro dolar s-a tranzacționat într-un range îngust, de aproximativ 300 de puncte, sub 1,10; dinamica prețului a fost atât de limitată încât întregul interval din primul trimestru se încadrează în intervalul maxim și minim al fiecăruia dintre cele două trimestre anterioare, unul dintre cele mai mici înregistrate de la începuturi, în 1999. Se va întâmpla la fel și în T2, comentează analiștii financiari.
Având în vedere că în primele trei luni ale anului economiile țărilor dezvoltate, inflația și ocuparea forței de muncă au înregistrat o creștere peste așteptări, în trimestrul al doilea se va acorda o atenție deosebită situației în care economia se va clătina, ceea ce ar putea deschide calea unor scăderi ale dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE) și Federal Reserve (Fed).
În cele din urmă, multe vor depinde de evoluția datelor economice și de modul în care se vor comporta bancherii centrali în cauză, dar cel mai recente previziuni prevăd mai multe scăderi ale dobânzilor din partea BCE decât din partea Fed. Pe lângă previziunile actualizate privind cursul euro-USD, și speculațiile privind apropierea perechii de paritate, revine vechea întrebare privind modul în care Banca Centrală Europeană ar trebui să reacționeze la evoluția cursului de schimb.