Zmeura, fructul de aur al României: De ce costă de trei ori mai mult decât în Moldova?

Publicat: 15 iun. 2024, 06:15, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Zmeura, fructul de aur al României: De ce costă de trei ori mai mult decât în Moldova?
Sursă foto: Envato

O analiză recentă realizată pe un grup de producători de fructe din Republica Moldova a scos în evidență diferențele semnificative de preț la zmeură între România și vecina acesteia. În timp ce prețul zmeurei românești poate ajunge până la 40 de lei pe kilogram, echivalentul a 152 lei moldovenești, în Republica Moldova, același fruct este mult mai accesibil.

Zmeura se vinde în România cu un preț de trei ori mai mare decât în R. Moldova

Conform analizei, în sudul României, în județele Galați și Constanța, prețurile de pornire pentru zmeură în acest sezon au fost între 35 și 40 de lei pentru o caserolă. Aceste prețuri au scăzut ulterior la 25-30 lei per kilogram, însă rămân semnificativ mai mari decât cele din Republica Moldova. Practic, în țara noastră, zmeura este de 3-3,5 ori mai scumpă.

”Buna ziua producătorii de zmeură. Am facut o mică analiză a preturilor la zmeură din zona de sud (județele Galați, Constanța) a României, am rămas destul de frapat de prețurile de achiziție la tarabe și în supermarketurile locale (Kaufland, Carrefour).

Deci prețurile de pornire în noul sezon au fost de la 35 – 40 lei/ caserolă (133 – 152 lei moldovenești/kg) cam două săptămâni în urmă, ca la momentul acestea sa fie între 25 -30 lei kg, caserole de 250 grame și 0,500 kg. La fermierii mici prețurile sunt asemănătoare, cei care vând la tarabe si magazine mici.

Dacă este să facem un mic calcul matematic, atunci aceste prețuri sunt cu 3-3,5 ori mai mari decât în Republica Moldova”, a fost concluzia publicată pe grupul producătorilor moldoveni de fructe, arată Agro Inteligența. 

Ce îi sfătuiesc românii pe moldoveni?

Producătorii moldoveni au primit recomandări de a învăța din modelul de afaceri românesc. Printre sugestiile oferite se numără formarea de cooperative și vânzarea fructelor în piețele unde prețurile sunt mai mari, precum și evitarea scăderii artificiale a prețurilor de vânzare.

”Trageți singuri concluziile.  Ori faceți o afacere de succes, faceți cooperative și vindeți unde este mai scump, ori lucrati pentru procesare si nu vă stresați tare. Un factor important este să nu coborâți prețurile de vânzare artificial față de cele stabilite de producătorii locali din România”, se mai arată în postarea făcută în mediul online.

Ce beneficii are zmeura?

Zmeura este bogata in calciu, potasiu, vitamina B9 (acid folic) si vitamina C, iar fitonutrientii săi reduc stresul oxidativ si inflamația celulelor. Ajută, de asemenea, sănatatea ochilor și a pielii. Conținutul său de acid folic face consumul de zmeura recomandat și femeilor însarcinate.