Caii sălbatici se întorc pe câmpiile Kazahstanului, după secole
După secole de absență și decenii de eforturi susținute, caii sălbatici pe cale de dispariție s-au întors pe Stepă de Aur a Kazahstanului. Operațiunea de reintroducere a șapte cai Przewalski din Europa în țara din Asia Centrală a avut loc la începutul lunii iunie, fiind orchestrată de Grădina Zoologică din Praga.
Conform cercetătorilor, caii se adaptează deja bine la noul lor habitat, cutreierând câmpiile și chiar începând procesul de împerechere. Oficialii grădinii zoologice consideră acest lucru un triumf al generațiilor de lucrări de conservare.
„Aceasta este o specie pe cale de dispariție care se întoarce pe pământurile strămoșilor săi, o specie care a dispărut în sălbăticie în anii 1960, ultima dată fiind văzută în Mongolia… este pur și simplu minunat… un miracol,” a declarat Filip Mašek, purtător de cuvânt al Grădinii Zoologice din Praga.
Întoarcerea unei specii aproape dispărute
Deși caii au fost reintroduși treptat în Mongolia și China în ultimele decenii, această operațiune marchează prima revenire a lor în Kazahstan. Calul lui Przewalski este ultima specie de cai sălbatici de pe planetă, fiind numit după exploratorul rus Nikolai Przewalski, care a fost primul care a identificat calul pentru comunitatea științifică europeană.
Specia a originat, în urmă cu milenii, din stepele Asiei Centrale și a fost dusă de cercetători în Europa și America de Nord în secolele XIX și XX, unde populațiile au fost stabilite în grădini zoologice. Unii dintre acești cai au ajuns în grădinile zoologice din Munchen și Praga – descendenții lor fiind acum reintroduși în Kazahstan.
Artefactele culturale arată că oamenii din nordul țării foloseau caii pentru călărie și hrană cu cel puțin 2.000 de ani înainte de înregistrările cailor domesticiți în Europa. Dar, până în momentul „descoperirii” lui Przewalski în 1879, caii mai puteau fi găsiți doar într-o mică secțiune din vestul Mongoliei. Competiția cu oamenii și animalele domestice, împreună cu schimbările de mediu, au dus la dispariția lor.
Eforturi internaționale de conservare
Recunoscând amenințarea, eforturile internaționale de salvare a animalelor au început după Al Doilea Război Mondial. Grădina Zoologică din Praga a fost desemnată cu „studiul internațional” al rasei și a introdus primul contingent în Kazahstan săptămâna trecută – un grup format dintr-un armăsar și șase iepe. Scopul este de a aduce cel puțin alți 40 de cai în următorii cinci ani.
„Acesta este un eveniment de importanță istorică,” a declarat directorul grădinii zoologice, Miroslav Bobek, într-o declarație. „Cei șapte cai pe care i-am transportat aici cu două avioane ale Armatei Cehe reprezintă primii indivizi ai acestei specii în centrul Kazahstanului în sute de ani.”
Calul lui Przewalski: simbol al supraviețuirii
Calul lui Przewalski a fost considerat mult timp singura specie adevărată de cal sălbatic, în timp ce alte specii precum mustangul american și brumby-ul australian sunt cai sălbatici descendenți din animale domestice. Calul lui Przewalski este mai mic și mai robust decât caii domestici moderni, iar diferențele genetice arată că niciuna dintre specii nu este strămoșul celeilalte.
Grădina Zoologică din Praga, care a petrecut ultimul deceniu și jumătate reintroducând caii în Asia Centrală, în principal în Mongolia, a planificat operațiunea din Kazahstan încă din 2022, după semnarea unui acord cu guvernul local.
Săptămâna trecută a culminat ani de muncă. Grădina Zoologică din Praga a selectat cai din diferite programe din Europa și i-a adunat în aceeași grădină zoologică din Berlin – Tierpark Berlin – pentru câteva luni pentru a se acomoda înainte de călătoria lor. Aceasta a început la începutul lunii iunie, cu avioane militare care au transportat caii în două grupuri pe o rută de 6.000 km, care a inclus escale în Turcia și Azerbaidjan.
Odată ajunși la Aeroportul Arkalyk din Kazahstan, au fost transportați cu mașina timp de opt ore până la câmpiile unde au fost eliberați pe Altyn Dala – numele kazah pentru Stepă de Aur.
„[Iapa numită] Tessa a fost prima care a fugit din cutia de transport în țarc, urmată de Wespe, apoi Umbra, și Sary a încheiat grupul,” a spus dl. Bobek.
O nouă speranță pentru caii sălbatici
Joia trecută, purtătorul de cuvânt al grădinii zoologice, dl. Mašek, a declarat pentru BBC că, după o oarecare reticență inițială, caii au început să se aventureze mai departe. Într-o dezvoltare „foarte bună”, oamenii de știință au raportat săptămâna aceasta că unii dintre cai au început să se împerecheze.
Grupul a fost mutat la începutul verii, astfel încât să aibă timp să se adapteze înainte de iarnă, care este de obicei aspră pe câmpii. Vor fi ținuți într-un țarc de „aclimatizare” de 60 de hectare pentru primul an înainte de a fi eliberați în zonele mai mari de pășune.
Dl. Mašek a spus că grădina zoologică speră să reproducă succesul programului său din Mongolia din deceniul trecut – unde introducerea a 34 de cai a contribuit la creșterea populației native la acum peste 850 de animale.
Cercetătorii sunt optimiști și speră la un succes similar. Deși activitatea umană nu a fost singura cauză a dispariției calului, acțiuni precum vânătoarea și încrucișarea speciei cu cai domestici au accelerat dispariția lor.
„Suntem încă responsabili pentru faptul că acest cal sălbatic a dispărut și acum putem, într-un fel, să inversăm acest lucru și să-l redăm naturii.”
El a descris acest lucru drept scopul suprem al unei grădini zoologice moderne: „Să fie aceste Arce ale lui Noe care au toate aceste specii pe cale de dispariție. Dacă este posibil – și uneori nu este – ar trebui să încercăm să facem tot ce putem pentru a le reintroduce în mediile lor originale.”
(adaptare BBC)