BCE dă asigurări, pentru sceptici. Euro digital va fi total ,,confidențial”. Vom vedea.

Publicat: 15 iun. 2024, 13:01, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
BCE dă asigurări, pentru sceptici. Euro digital va fi total ,,confidențial”. Vom vedea.

Atunci când efectuează plăți, mulți cetățeni apreciază confidențialitatea și își doresc ca datele lor să fie protejate. Mijloacele actuale de efectuare a plăților electronice nu sunt ideale din acest punct de vedere.

Banca Centrală Europeană elaborează moneda euro digitală, astfel încât să reprezinte cea mai confidențială opțiune de plată electronică, arată instituția financiară, pe Blogul său, unde aduce mai multe explicații legate de acest subiect.

,,Mulți oameni apreciază confidențialitatea atunci când plătesc și doresc ca datele lor să fie protejate. Mijloacele de plată electronice actuale nu sunt optime în acest sens. Proiectăm euro digital pentru a fi cea mai privată opțiune de plată electronică”, arată BCE.

Plata este o chestiune privată pentru mulți oameni. Ideea că toate companiile de tehnologie, băncile, guvernele sau angajatorii ar putea urmări plățile nu este deosebit de atrăgătoare.  Plațile cash ar oferi o soluție pentru a evita o astfel de urmărire, dar poate fi o acțiune incomodă, sau pur și simplu imposibil de utilizat în anumite situații (de exemplu, la cumpărăturile online).

Prin urmare, confidențialitatea este un factor important atunci când ne gândim la mijloacele de plată actuale și viitoare.

Pe măsură ce proiectăm euro digital, BCE și băncile centrale din zona euro se asigură că noii noștri bani digitali vin cu un nivel ridicat de confidențialitate și protecție solidă a datelor.

Blogul BCE explică la ce se pot aștepta viitorii utilizatori ai monedei euro digitale. Va fi la fel de privat ca banii?  Nu chiar, dar aproape. Euro digital promite o mai bună confidențialitate și protecție a datelor decât alte mijloace electronice de plată actuale. Euro digital este un proiect important al Uniunii Europene: o monedă digitală a băncii centrale menită să completeze numerarul ca mijloc de plată de zi cu zi.  Oricine îl putea folosi în magazine, online sau între persoane fizice.

Cel mai bine, va putea fi folosit oriunde sunt acceptate plăți digitale în întreaga zonă euro.  BCE urmărește ca sumele plății și toate celelalte date asociate să fie protejate.  Confidențialitatea va fi garantată de regulamentul pentru euro digital, care va fi adoptat de legiuitorul Uniunii Europene prin procesul democratic obișnuit.  În cele din urmă, va rămâne la latitudinea legiuitorilor europeni să decidă asupra echilibrului adecvat între confidențialitate și alte obiective de politică publică, cum ar fi combaterea spălării banilor și a altor activități ilicite.

Euro digital va fi implementat în conformitate cu acest regulament. Dorința noastră de a asigura un nivel ridicat de confidențialitate ne-a determinat să lansăm soluții tehnice inovatoare, care le depășesc pe cele oferite de obicei de metodele de plată digitale existente, arată BCE.

Apare întrebarea, cum va proteja Eurosistemul datele personale ? Alegerea de a plăti cu un „euro digital offline” ar permite menținerea un nivel de confidențialitate aproape de numerar.

,,De exemplu, ai putea plăti unui prieten pentru partea ta de cină și numai tu și prietenul tău veți ști informațiile de plată. Cum? Pur și simplu ați avea amândoi aplicația digitală euro pe smartphone-uri și le-ați ține unul lângă celălalt pentru a transfera banii”, exemplifică blogul.

Ar putea suna familiar, deoarece unele soluții comerciale de plată permit transferuri digitale între prieteni. Dar euro digital are un avantaj imens în ceea ce privește confidențialitatea. Nimeni altcineva nu ar vedea detaliile personale ale tranzacției, atunci când se face o plată offline.

Deci, mai întâi a fi finanța contul personal în euro, cu banii din contul bancar curent obișnuit, folosind, de exemplu, smartphone-ul.  Acest lucru este similar cu retragerea numerarului de la un bancomat și introducerea bancnotelor în portofel.  Apoi poate fi transferat euro digital și poate fi utilizată funcția offline. În acest fel, datele digitale de plată cu caracter personal în euro rămân doar între cele două telefoane. Nici banca proprie,  nici banca persoanei către a fost făcut transferul și nici Eurosistemul nu vor putea vedea datele personale de plăți.

Această funcție offline a monedei euro digitale va funcționa și dacă utilizatorul nu este conectat la internet, de exemplu, atunci cande face drumeții în munți.  Și euro digital va funcționa peste granițe, de exemplu dacă o persoană are un cont într-o altă țară din zona euro. Astăzi, majoritatea metodelor de plată permit furnizorului să colecteze o cantitate semnificativă de informații despre cine efectuează o plată și pentru ce.

Mulți oameni se simt incomod în legătură cu utilizarea datelor lor de plată în scopuri comerciale. De aceea, Eurosistemul implementează o protecție puternică a datelor în designul euro digital.  Acest lucru se face în mai multe moduri Tehnologie: Identitatea dvs. digitală în euro va fi separată de datele dvs. de plată, astfel încât Eurosistemul va procesa o cantitate foarte limitată de date. Banca dumneavoastră vă va pseudonimiza datele, ceea ce înseamnă că numele dumneavoastră nu este vizibil pentru Eurosistem și este înlocuit cu un număr de identificare aleatoriu.

Reguli: Eurosistemul va deține doar date foarte limitate. În plus, ne vom asigura că furnizorii noștri de servicii respectă standarde înalte. Vom aplica aceleași reguli de confidențialitate și de protecție a datelor care se aplică Eurosistemului, vom impune regulile noastre solide de securitate informatică și cibernetică și vom include garanții contractuale puternice, cum ar fi drepturile de audit și sancțiunile pentru încălcarea contractelor.

Măsuri organizatorice: euro digital va beneficia de aceleași măsuri organizatorice care se aplică întregului personal nostru, cum ar fi autorizațiile de securitate (adică verificările antecedentelor) și segregarea între domeniile de activitate. Aceste măsuri vor ajuta la prevenirea unor probleme precum conflictele de interese.

Ceea ce este poate chiar mai important decât detaliile tehnice este că euro digital este un proiect public.  De ce este asta important? Instituțiile publice precum BCE nu au niciun interes să facă bani cu datele de plată. Vom avea doar o cantitate mică de date și nu ni se va permite să vindem informațiile dvs. de plată sau să le folosim în scopuri de marketing. În comparație cu majoritatea furnizorilor de plăți din prezent, aceasta este una dintre diferențele de bază din perspectiva confidențialității.

Designul este la fel de important ca regulile de protecție a datelor, care vor fie auditate și puse în aplicare.

Intenționăm să stabilim un cadru de audit și conformitate cu protecția datelor. Un grup independent, compus din ofițeri cu protecția datelor, va evalua punerea în aplicare a garanțiilor de protecție a datelor. Grupul va fi independent de operațiunile euro digitale, IT, managementul riscurilor și alte entități implicate în euro digital, precizează BCE, pe blogul său.

Grupul independent va spori și mai mult transparența și fiabilitatea proiectului euro digital și vine în plus față de asigurările deja existente din partea Autorității Europene pentru Protecția Datelor și a auditorilor noștri interni. Nu numai că o strictă confidențialitate trebuie aplicată, dar aceasta trebuie să fie și constatată.  Concluzia este că ,,vă vom proteja datele de plată folosind un cadru legal puternic, inovație tehnologică și conformitate riguroasă. Asigurarea confidențialității și a protecției datelor de ultimă generație este o parte esențială a proiectului euro digital”, dă asigurări BCE.