Într-o declarație fermă, cancelarul german Olaf Scholz a criticat dur condițiile impuse de președintele rus Vladimir Putin pentru negocierea păcii cu Ucraina, descriindu-le ca fiind o „dictare” a păcii. Scholz a subliniat că ceea ce este necesar este o pace justă și echitabilă care să respecte integritatea și suveranitatea Ucrainei.
„Aceasta nu este o pace dictată, ci o pace justă și echitabilă care să țină cont de integritatea și suveranitatea Ucrainei”, a declarat șeful guvernului german într-un interviu acordat canalului public ARD, în marja summitului G7 din Italia. Scholz a adăugat că propunerile lui Putin „înscriu un raid imperialist în texte”.
Declarațiile sale au fost făcute în contextul participării sale la o conferință internațională privind pacea în Ucraina, desfășurată în Elveția, unde au fost prezenți zeci de șefi de stat și de guvern, însă fără reprezentanți din Rusia. Scholz a descris acest summit drept „un prim pas important” pentru stabilirea unor baze solide pentru viitoarele negocieri de pace.
„Cele mai mari probleme nu vor fi rezolvate aici. Dar se pun bazele pentru a face progrese în marile probleme, poate la o altă conferință”, a adăugat Scholz.
Condițiile lui Putin pentru încetarea focului
Vineri, președintele rus Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, ca condiții pentru o încetare a focului și o pace negociată. Scholz a afirmat că oferta lui Putin are ca scop slăbirea sprijinului opiniei publice pentru ajutorul acordat Ucrainei, menționând că aceasta vizează politica internă a diferitelor țări.
„Este sigur că acest lucru se adresează politicii interne a diferitelor țări”, a spus el pentru ARD. Putin „știe că mulți cetățeni doresc o evoluție pașnică și, de aceea, vrea să șteargă și să ascundă faptul că el este cel care a început un război brutal”.
Rezerve privind noile sancțiuni ale UE
Pe de altă parte, cancelarul german și-a exprimat rezervele față de propunerea actuală a noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar a negat că guvernul german ar bloca acest proces.
„Nu, nu blocăm sancțiunile”, a declarat Scholz pentru postul de televiziune ZDF, în marja summitului G7. „La fel ca în cazul tuturor celorlalte pachete de sancțiuni, lucrăm intens cu toți ceilalți și dorim să ne asigurăm că acest lucru se face cât mai pragmatic posibil”, a adăugat el.
Declarațiile cancelarului german reflectă tensiunile continue și complexitatea negocierilor internaționale privind conflictul din Ucraina, subliniind necesitatea unor soluții diplomatice care să asigure o pace durabilă și justă.