Brânză cu istorie: Ferma Cojanu și rețetele transmise din strămoși de peste 300 de ani

Publicat: 16 iun. 2024, 13:30, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Brânză cu istorie: Ferma Cojanu și rețetele transmise din strămoși de peste 300 de ani
Sursă foto: Envato

Localizată la aproximativ 5 kilometri de Galați, aproape de vama Giurgiulești, ferma familiei Cojanu crește peste 1.000 de oi care produc peste 80 de kilograme de brânză pe zi în lunile de vară. Angela Cojanu, în vârstă de 32 de ani, a declarat că cererea pentru produsele lor este atât de mare încât nu mai rămâne brânză nici pentru familia lor. Produsele lor sunt vândute atât în țară cât și în străinătate, ajungând în locații precum Arad, Oradea, Anglia, Italia, Germania și chiar America.

Cheia succesului: Brânză, făcută după rețete vechi de 300 de ani

Secretul stă în rețetele vechi, moștenite din strămoși, care conferă brânzei un gust deosebit. În 2023, kilogramul de caș a fost vândut cu 40 de lei, iar kilogramul de urdă cu 20 de lei, prețuri mai mari decât cele de pe piață, dar clienții apreciază diferența de calitate.

Produsele vedetă: Cremele de brânză și cașul cu praz

Familia Cojanu a diversificat oferta, incluzând creme de brânză cu mărar, ceapă, usturoi, măsline sau ardei iute, foarte populare printre clienți.

„Sunt la mare căutare de către clienți. 200 de grame costă 25 de lei sau 500 de grame-50 de lei. Sunt 100% naturale și toți clienții care au cumpărat au fost încântați de gust și au revenit cu alte comenzi”, spune Angela Cojanu pentru Economedia. 

Un alt produs la mare căutare este cașul cu praz, produs pentru prima dată acum 9 ani. Ferma beneficiază de investiții constante, incluzând un tanc de răcire a laptelui și o sală de muls automată. În viitorul apropiat, familia Cojanu intenționează să instaleze panouri fotovoltaice pentru a reduce cheltuielile cu electricitatea.

Panourile vor asigura inițial curentul electric pentru o parte din unitățile frigorifice, dar proiectul va fi extins pentru a include o cameră frigorifică destinată maturării brânzei și produselor derivate, la temperaturi și umidități constante.