Republica Moldova riscă să rămână în orice moment fără curent! Cum se manifestă dependența față de Rusia
Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, a vorbit la Forumul Regional al Energiei, ce se desfășoară la Neptun, despre relațiile tensionate dintre țara sa și Gazprom, gigantul energetic controlat de regimul Putin din Federația Rusă.
Victor Parlicov a adus în atenție relațiile tensionate dintre Republica Moldova și Gazprom, subliniind importanța gestionării situației datoriilor existente. Parlicov a spus că există o datorie față de gigantul rus și a evidențiat impactul acestei situații din perspectiva ambelor părți implicate.
Parlicov a explica modul în care Federația Rusă a influențat economic Republica Moldova de-a lungul a 30 de ani, oferind gaze naturale gratuit în regiunea transnistreană, acolo unde se află centrala de la Cuciurgan, cea care alimentează cu energie întreagă Republică. Aceste resurse, transformate ulterior în energie electrică și alte produse, au creat o iluzie a independenței și au susținut regiunea economic.
În contextul securității energetice, Parlicov a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în fața Rusiei și Ucrainei, precizând că șase din cele șapte linii de înaltă tensiune cu Ucraina trec prin regiunea transnistreană. Această dependență a fost exploatată pentru a menține stabilitatea sistemului energetic, cu riscul ca în orice moment să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică.
Parlicov a vorbit despre importanța unei infrastructuri energetice stabile și independente, evidențiind necesitatea unei gestionări responsabile a relațiilor cu Gazprom și a diversificării surselor de energie. În contextul geopolitic actual, securitatea energetică devine un element esențial pentru suveranitatea statului și pentru evitarea vulnerabilităților în fața presiunilor externe.
Ministrul din țara vecină a afirmat că obiectivul Republicii este finalizarea tuturor liniilor electrice de interconexiune cu sistemul românesc până în 2029, pentru a integra piața de energie din Moldova în cea europeană înaintea aderării politice la UE.
“Ambiția noastră este ca, până în 2029, să finalizăm interconexiunile cu România, și, prin piața românească, să ne devenim membri ai pieței europene de energie înaintea de aderarea la Uniunea Europeană. Avem un volum de investiții fără precedent în Republica Moldova, și simțim un sprijin fără precedent din partea tuturor statelor prietenoase și aici România are un rol aparte, în colaborarea noastră în furnizarea de energie pentru Republica Moldova în condiții similare celor pentru consumatorii din România”, a spus ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, la evenimentul de deschidere al forumului regional al energiei FOREN 2024, organizat zilele acestea de CMR-CME la Neptun.
“Mulțumesc României, mulțumesc poporului român. Republica Moldova beneficiază de sprijin necondiționat din partea tuturor forțelor politice din România, apreciem enorm acest lucru și ne dorim să nu mai fim o țară care trebuie mereu ajutată, și încercăm să ne dezvoltăm și ca un partener care să poată oferi și el ceva la nivel regional”, a mai declarat Victor Parlicov.
Strategie energetică a României în perioada 2025-2035, document pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Energiei, are printre obiective asigurarea integrală, în orice situație și pe termen nedefinit, a consumului de energie al Republicii Moldova și, mai mult, vorbește despre impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.