Europa și generația „afară cu străinii!”: O privire critică asupra ascensiunii dreptei radicale în rândul tinerilor

Publicat: 18 iun. 2024, 06:14, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Europa și generația „afară cu străinii!”: O privire critică asupra ascensiunii dreptei radicale în rândul tinerilor

Succesul istoric al dreptei radicale în ultimele alegeri pentru Parlamentul European a fost un șoc pentru multe guverne din blocul comunitar. Cu toate acestea, pentru cei care au observat starea de spirit furioasă a multor tineri de pe Bătrânul Continent, rezultatele nu ar fi trebuit să fie o surpriză. Tinerii europeni nu numai că au îmbrățișat vederi anti-imigrație stricte, dar par mai mândri ca niciodată să le promoveze.

Exemplar pentru această tendință

Un videoclip de 14 secunde, filmat pe insula germană de vacanță Sylt și încărcat pe platforma de social media X cu aproximativ două săptămâni înainte de vot, ilustrează perfect acest fenomen. În filmare, un grup de tineri germani, îmbrăcați scump, scandează „Ausländer Raus!” („afară cu străinii!”) pe un ritm de euro-dance, în timp ce sorb pahare de rosé. Grupul, în întregime alb, îmbrăcat în haine preppy, se sincronizează perfect cu versurile xenofobe ale piesei „l’Amour Toujours” de DJ Gigi D’Agostino. Într-un moment din videoclip, unul dintre petrecăreți își o mustață Hitler cu două degete, în timp ce face un salut „Sieg Heil” cu mâna cealaltă.

Reacțiile și implicațiile

Lansarea videoclipului a stârnit furie în Germania, un politician cerând ca petrecăreții să fie aduși în fața justiției pentru încălcarea legilor țării împotriva discursului de ură. Însă, forțele dezlănțuite în acel videoclip erau imposibil de oprit. La alegerile europene din 9 iunie, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut cel mai bun rezultat al său de până acum, depășind Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz și trimițând unde de șoc politice prin cea mai populată țară a Europei.

Un sentiment similar de confuzie se răspândește în Franța, unde președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională. La Bruxelles, factorii de decizie se pregătesc pentru un Parlament European în care un sfert dintre parlamentari vor aparține dreptei radicale.

Tinerii și virajul spre dreapta

Pe măsură ce Europa încearcă să înțeleagă ce a lovit-o, rolul tinerilor votanți precum cei din videoclipul de la Sylt devine un factor important. În Germania, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD a crescut semnificativ între ultimele alegeri pentru Parlamentul European din 2019 și cele din acest an (creșterea fiind de 11% în rândul alegătorilor cu vârste între 24 și 30 de ani). În Franța, partidul Adunarea Națională al lui Marine Le Pen a obținut aproximativ 30% din voturile tinerilor la nivel național – o creștere de 10 puncte procentuale față de 2019.

De ce virează tinerii spre dreapta?

Răspunsul este un amestec de factori, de la criza costului vieții din Europa, izolarea suferită de mulți tineri în timpul anilor de lockdown din cauza COVID, până la o reacție întârziată după criza migrației din 2015, când aproape două milioane de migranți au intrat în bloc. De asemenea, există factori mai intangibili, legați de faptul că mulți tineri trăiesc politica exclusiv prin platforme de social media precum X și TikTok, unde conținutul de extremă dreapta care glorifică teoria „Marii Înlocuiri” și leagă imigrația de violență circulă necontrolat.

Social media și politica extremă

Mathieu Gallard, director de cercetare la firma de sondaje Ipsos, afirmă că partidele de stânga – în special partidul de extremă stânga Franța Nesupusă – rămân forța politică dominantă în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani în Franța. Cu toate acestea, sprijinul pentru Adunarea Națională a crescut semnificativ în rândul aceleiași grupe de vârstă în ultimii cinci ani.

Faptul că președintele Adunării Naționale este acum Jordan Bardella, un tânăr de 28 de ani, ajută la explicarea creșterii sprijinului în rândul tinerilor. Într-un videoclip postat pe TikTok cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, Bardella face apel în primul rând la tinerii alegători, îndemnându-i să-și mobilizeze „părinții”, „prieteni și iubiți” să participe „în număr mare” la un miting pre-electoral. În alt videoclip postat înainte ca Bardella să urce pe scenă pentru un miting politic, acesta mărturisește că a decis să poarte blugi pentru că „nu a avut chef să-și calce” costumul – un moment evident de „sunt ca voi” care pare să rezoneze cu comentatorii.

Barierele politice în fața tinerilor

Deși Bardella este tânăr și prezent pe social media, acesta nu este singurul factor în succesul său. Principalii factori sunt nepopularitatea executivului condus de Macron și importanța imigrației în campanie. Figurile de extremă dreapta din Olanda, Germania, Italia și Austria nu sunt exact tineri, dar reușesc să atragă votanții tineri cu o formulă similară de anti-UE, anti-imigrație și anti-elită, pictând liderii țărilor lor ca fiind corupți și detașați.

Politicile imigraționiste trebuie neapărat revizuite…

… fiindcă tineretul european consideră imigrația drept o intruziune și un asalt cultural. Provocarea cu care se confruntă elitele europene astăzi este să evalueze consecințele schimbării spre dreapta a blocului, condusă de tineri. Generația „afară cu străinii” din Europa poate că a sosit brusc, dar este puțin probabil să dispară prea curând. Votanții tineri de extremă dreapta vor modela politica europeană pentru mulți ani, dacă nu decenii, de acum înainte.

Politicienii și factorii de decizie trebuie să găsească modalități de a aborda preocupările tinerilor și să combată dezinformarea și radicalizarea de pe platformele de social media. În caz contrar, Europa riscă să se confrunte cu o schimbare politică majoră, cu consecințe de lungă durată pentru democrația și unitatea sa.

(adaptare POLITICO)