Fabrica de confecții RGT, furnizor pentru Hugo Boss și Marc O’Polo, în pragul falimentului. 250 de angajați, în pericol.
Consiliul de Administrație al Dr. Bock Industries AG, furnizor pentru brandurile Hugo Boss si Marc O’Polo, a anunțat că instanța competentă din Sfântu Gheorghe a dispus lichidarea subsidiarei Ready Garment Technology Romania SRL din municipiu, pentru mari datorii către ANAF, desemnând Prime Insolv (București) drept lichidator provizoriu.
Conform sursei citate, următoarea adunare a creditorilor va avea loc în perioada 5-7 august, iar următorul termen în instanță a fost stabilit pentru data de 4 octombrie 2024.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a precizat, pentru weradio.ro, că firma are contracte în derulare și își va menține porțile deschise cel puțin până la finalul lunii iulie.
Circa 250 de angajați sunt afectați de spectrul concedierilor colective.
„S-a dispus dar încă nu au primit oficial nicio notificare, urmează. Au contracte în derulare, toată luna iulie, mai puțin în cazul celor care vor pleca prin demisie sau care decid altfel, dar mai repede de sfârșitul lunii iulie nu închid porțile. Sunt în jur de 250 de angajați și, deocamdată, nu se știe decizia care va fi luată, dar se va lua o decizie în privința tuturor lucrurilor săptămâna aceasta sau în zilele care urmează. Eu nu am văzut pe portalul instanțelor decizia de faliment, nu confirm, și nici dânșii nu confirmă altceva decât ce se vede, pentru că oficial nu au primit nicio notificare. Deocamdată astăzi se adunau ca să discute acest aspect”, a precizat directorul AJOFM Covasna.
Firma are, în acest moment, datorii de peste 16 milioane de lei, numai către ANAF, fără a fi luate în calcul alte obligații financiare și contractuale.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, a confirmat că RGT se află în insolvență, după ce a acumulat datorii de peste 16 milioane de lei, numai către stat.
„RGT este în insolvență, are datorii la ANAF (…) La data de 31.03.2024 avea la bugetul de stat datorii de 6 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale 7,2 milioane de lei, iar la sănătate are 3,5 milioane de lei, deci în total 16,7 milioane datorii către stat. Au multe dosare în instanță, într-unul dintre ele sunt 77 de creditori care vor bani. E destul de dificil de revenit din această situație, dar nu e imposibil, nu cunosc în detaliu situația financiară a firmei și nici ce s-a întâmplat. Prin insolvență sunt două posibilități: ori se face un plan de prevenire, cum ar veni, pentru că insolvența asta înseamnă, te protejează, nu pot veni creditorii să îți ia banii, și atunci ai o perioadă în care poți să lucrezi și să revii. Există și cealaltă cale prin care firma dă faliment, se împarte ce se poate împărți, și cu asta basta. (…) Dosarul creditorilor nu prea contează în momentul în care statul are mult de recuperat și firma nu are suficienți bani, pentru că ia statul banii, ia banca banii. (…) Nu văd nicăieri că s-ar fi pronunțat falimentul firmei, dar văd că sunt semne nu foarte pozitive. Eu sper să poată să treacă de toate aceste probleme, dar e destul de greu. Sunt o groază de creditori, fiecare fuge după bani, și e normal în astfel de momente. Fiecare trebuie să se asigure că măcar s-a înscris în acel tabel al creditorilor care trebuie îndestulați. Nu există nicio siguranță că se va întâmpla acest lucru, pentru că dacă firma ar avea suficienți bani ca să îndestuleze toți creditorii, atunci nu ar fi în situația asta”, a explicat președintele CCI Covasna.
Acesta a menționat că firmele se pot proteja prin înregistrarea, contra cost, în Arhiva electronică de bunuri mobiliare a CCI, care oferă prioritate creanțelor înscrise.
„Dacă o firmă vinde, de exemplu, mărfuri care au o valoare mai mare către o altă firmă, pentru o sumă modică – nu știu, 100 de lei – înscrie vânzarea respectivă în această Arhivă electronică, pentru care se poate apela la Camera de Comerț, și atunci când se ajunge într-o astfel de situație, creanțele înscrise în Arhiva electronică au prioritate față de orice alte creanțe. În mod normal, dacă nu există acest lucru, atunci există o ierarhie stabilită prin lege: salariații, apoi statul, băncile, iar din ce mai rămâne, restul, dar la restul nu mai rămân bani de împărțit”, a spus Edler András.
Producătorul german activează în judeţul Covasna de peste trei decenii.
În 1992, printre primele investiții străine în județ a fost fabrica de confecții RHM de la Estelnic, iar după alți 4 ani a fost înființată cea de a doua fabrică, TTC Sfântu Gheorghe.
În anul 2000, alături de fabrica din Sfântu Gheorghe, a fost înființată fabrica RGT, iar în 2004 a fost inaugurată fabrica PLT Baraolt.
Cele 4 firme ale grupului au ajuns să atingă la începutul anilor 2000 un număr total de aproximativ 1.700 de angajați, cu o contribuție importantă la economia județului.
În 2020, odată cu pandemia Covid-19, producătorul german de pantaloni a închis fabrica RHM de la Estelnic, prima construită de grup în România și una dintre cele mai mari companii producătoare de pantaloni ale țării, disponibilizând 620 de angajați.
La vremea respectivă, Dr. Bock a justificat închiderea fabricii prin cererea scăzută și comenzile anulate de clienți importanți.
Un an mai târziu, în aprilie, reprezentanții grupului anunțau că redeschid fabrica, prima linie de producție la cerere urmând să înceapă în toamna aceluiași an, cu pantaloni produși doar pe baza comenzilor online pentru început, și cu planul de a demara și producția de cămăşi personalizate.