Firma protejată de Coldea a câștigat licitații pe bandă rulantă. Petre Badea a încasat zeci de milioane de euro

Publicat: 18 iun. 2024, 19:17, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Firma protejată de Coldea a câștigat licitații pe bandă rulantă. Petre Badea a încasat zeci de milioane de euro
Foto: puterea.com

Serviciile de informații din România au extins semnificativ influența lor economică în diverse domenii, printre care agricultură, construcții, IT și servicii petroliere. Această influență a fost adesea facilitată prin intermediul firmelor protejate și prin accesul privilegiat la informații strategice. Un fost ofițer de informații, Daniel Dragomir, a făcut dezvăluiri în 2017 despre aceste legături, menționând că Florian Coldea, o figură proeminentă în serviciile de informații, își construise un adevărat imperiu economic.

Dragomir a susținut că mai multe companii au beneficiat de protecția sistemului și au câștigat numeroase licitații publice datorită acestei susțineri. Printre acestea se numără SIVECO, grupul Asesoft, Teamnet, Oscar Downstream, Danco Pro, Aedificia Carpați, Grup Servicii Petroliere, Hexi Pharma, Medicare Technics și TCE 3 Brazi – Insula Mare a Brăilei.

Una dintre firmele protejate de Florian Coldea este Aedificia Carpați, condusă de omul de afaceri Petre Badea. Acesta, cunoscut pentru restaurarea monumentelor istorice din Capitală, a câștigat în ultimii șapte ani 92 de contracte, cumulând aproape 40 de milioane de euro.

Cel mai mare dintre acestea este restaurarea Cazinoului din Constanța, evaluat la peste 10 milioane de euro, conform Realitatea Plus. În decembrie 2016, compania lui Petre Badea a primit un contract direct de la SRI pentru modernizarea sediului instituției din Voluntari, în valoare de 8,65 milioane de lei fără TVA.

Banca Națională a României (BNR) este o altă instituție generoasă cu Aedificia Carpați. În perioada 2008-2017, BNR a încheiat 11 contracte cu firma lui Petre Badea, fie prin licitații, fie prin negociere directă, cu o valoare totală de peste 47 de milioane de euro.
Lucrările contractate de BNR au inclus reparații la sediul din strada Lipscani nr. 25, igienizări și reparații la arena centrală de tenis din București, și construirea unui pasaj de legătură între sediile Băncii Naționale din strada Doamnei și strada Lipscani.

10 contracte în valoare de peste 230 de milioane de euro a primit firma lui Petre Badea de la Ministerul Culturii, între 2009 și 2017. Aedificia s-a ocupat de restaurarea muzeelor și a Bibliotecii Naționale. Unul dintre contractele bănoase este cel de restaurare a Palatului Regal. Aedificia Carpati a încheiat un contract de 16 milioane de euro pentru renovarea corpului central al Muzeului National de Arta al Romaniei.

Firma, controlată de Petre Badea, a primit în perioada 2007-2015 lucrări de la stat în valoare de 338,55 milioane de euro. Aedificia a fost implicată în construcţia unora dintre cele mai importante clădiri din Capitală: Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român.

DNA a deschis un dosar, dar fără rezultat

Badea a fost anchetat de DNA într-un dosar de corupție. Procurorii anticorupție au avut mari probleme în întocmirea rechizitoriului pe numele lui Petre Badea. Potrivit documentelor, afaceristul ar fi cumpărat influența fostului senator UDMR, Attila Verestoy. Aceste fapte ar data din perioada 2010 – 2012.

În februarie 2022, Curtea de Apel București a restituit din nou la DNA dosarul lui Petre Badea și a firmei Aedificia pentru mai multe neregularități ale rechizitoriului. Primul rechizitoriu DNA în acest dosar a fost făcut în noiembrie 2018.

Curtea de Apel București a restituit pentru prima dată la DNA dosarul Aedificia Carpați în noiembrie 2019. Au fost eliminate din dosar mai multe probe despre care s-a considerat a fi administrate ilegal. În 2020 DNA a retrimis dosarul în instanță, iar la finalul anului 2021 Curtea de Apel București a admis excepțiile invocate de Petre Badea și Aedificia Carpați cu privire la nelegalitatea efectuării urmăririi penale pentru acuzația de cumpărare de influență.