Vești bune de la Guvern: Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită până în octombrie
Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la sfârșitul lunii septembrie pentru a proteja clienții vulnerabili în fața dezechilibrelor din piața de asigurări, potrivit unor surse guvernamentale.
Conform acelorași surse, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) analizează dezechilibrele din piața asigurărilor auto și intenționează să trimită Guvernului o propunere scrisă pentru prelungirea ordonanței de plafonare a tarifelor RCA cu încă trei luni.
Piața asigurărilor auto continuă să fie instabilă, afectând direct peste 10 milioane de posesori de autovehicule înregistrați în țară. Acest lucru menține riscul de vulnerabilizare pentru multe categorii de asigurați.
Măsura introdusă de PSD în aprilie 2023 a fost concepută pentru a stopa dezechilibrul dintre cererea și oferta din piața asigurărilor, accentuat de creșterea tarifelor RCA impuse de firmele de asigurări. Aproximativ un milion de asigurări au expirat doar în decembrie 2023, iar alte 3,5 milioane de contracte RCA sunt programate să expire în prima jumătate a anului 2024.
Deși frecvența daunelor a scăzut ușor, reducând semnificativ cheltuielile de administrare și distribuție, asiguratorii nu au redus încă în mod corespunzător tarifele pentru un număr mare de asigurați. În plus, numărul asiguraților cu risc ridicat continuă să crească, în ciuda scăderii frecvenței daunelor.
PSD susține măsura, iar ASF lucrează la o analiză pe care să o trimită Guvernului Ciolacu
Proiectul ordonanței prevede că niciun asigurator nu poate avea un tarif mai mare pentru polițele RCA decât cel practicat la 28 februarie 2023, cu o ajustare maximă de +6,8%, corespunzătoare ratei anuale a inflației din 2023.
Ultima extindere a plafonării tarifelor RCA, impusă de Guvernul PSD, este programată să expire pe 30 iunie, dar prelungirea discutată în prezent ar extinde această măsură pentru încă trei luni, până la sfârșitul lunii septembrie.
PSD susține principiul competitivității, însă consideră necesară o intervenție prin reglementarea prețurilor pentru a proteja cetățenii de posibile abuzuri. Guvernanții au subliniat încă de anul trecut importanța diferențierii între o piață liberă și o piață speculativă, care poate duce la falimentul marilor asiguratori, la abuzuri și alte anomalii cu efecte dezastruoase asupra economiei și implicit asupra buzunarelor cetățenilor.