Comisia Europeană ne critică foarte dur: Acțiunea politică a fost slabă, dezechilibrele sunt excesive
Conform raportului din cadrul semestrului european 2024 pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a experimentat astfel de situații până în anul trecut.
Vulnerabilitățile legate de conturile externe rămân, în special deficitele guvernamentale mari și în creștere.
De asemenea, presiunile semnificative asupra prețurilor și costurilor au crescut, iar acțiunea politică a fost considerată slabă în comunicatul emis de Executivul comunitar.
În anul 2020, Consiliul a constatat că România se află într-un deficit excesiv pe baza datelor din 2019. Evaluarea Comisiei arată că România nu a întreprins măsuri eficiente pentru a remedia această situație și a pune capăt deficitului excesiv.
Comisia Europeană a analizat dezechilibrele macroeconomice în 12 state membre selectate în Raportul din 2024 privind mecanismul de alertă, în urma șocului produs de condițiile comerciale din 2022. În general, dezechilibrele macroeconomice par să se diminueze în majoritatea statelor membre, conform evaluării Comisiei.
De asemenea, pentru prima dată, Comisia a analizat ocuparea forței de muncă, calificările și provocările sociale în fiecare stat membru.
Prima fază a acestei analize este inclusă în Raportul comun privind ocuparea forței de muncă (JER) 2024, iar o analiză mai detaliată a fost publicată în mai 2024 pentru șapte state membre: Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania, Ungaria și România.