Urât caracter! Radu Banciu se trezește grohăind aiurea despre Edi Iordănescu

Publicat: 20 iun. 2024, 09:26, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Urât caracter! Radu Banciu se trezește grohăind aiurea despre Edi Iordănescu

Într-o emisiune recentă la PrimaSport, Radu Banciu, autoproclamatul expert în fotbal și critic „de mare clasă”, a reușit să-și depășească propriile standarde de negativism. După o victorie spectaculoasă a Naționalei României cu 3-0 împotriva Ucrainei la EURO 2024, Banciu nu a putut să se abțină de la a-l desființa pe Edi Iordănescu, selecționerul echipei.

Banciu și filosofia fotbalului

Banciu a declarat că „Edi Iordănescu este ce poate fi mai slab în materie de antrenor. Sub Edi Iordănescu nu poți să fii. El este ca masa asta.” Un moment de reflecție filosofică rar întâlnit, Banciu ne arată cum masa din studio poate deveni un etalon al competenței în fotbal. În viziunea sa, o masă inertă și fără viață e comparabilă cu un antrenor care tocmai a obținut o victorie istorică.

Marcat de frustrări adânci, acest nene ursuz simte în permanență nevoia de a emite opinii șocante, mai ales despre fotbal. E, probabil, vorba despre ecourile unei copilării amare, în care nu era lăsat să stea nici măcar în poartă când se încingeau miuțele. Acrimonia cu care emite verdicte dure atunci când vine vorba despre fotbaliști sau antrenori denotă o viziune asupra fotbalului afectată de un compost psihiatric îngrijorător.

Omul prezintă ceva pe la PrimaTV, ceva legat în principiu de fotbal. Tulburările multiple ale acestui băiat, care știe pe de rost toate capitalele lumii, dar și multe alte chestii total inutile, îl expun, ediție de ediție, unui examen dificil de adaptare la reperele normalității. E un examen pe care nu îl trece niciodată. Se faultează singur, având deseori nevoie de îngrijiri medicale. Pe care, așa cum o arată și această afirmație total gratuită, le refuză sistematic. Și bolile avansează.

Realitatea de pe teren

Contrar „înțelepciunii” lui Banciu, Edi Iordănescu a reușit să conducă echipa națională către o victorie răsunătoare. Tricolorii au jucat cu o energie și o determinare remarcabile, aducând aminte de triumful din 2000 împotriva Angliei. În ciuda previziunilor pesimiste, echipa României a dominat terenul, lăsând criticii să se întrebe dacă nu cumva masa din studio a primit o lecție de fotbal.

Declarațiile lui Iordănescu

După meci, Iordănescu a subliniat importanța echilibrului și a realismului în pregătirea următoarei confruntări cu Belgia. El a accentuat nevoia de a păstra calmul și de a folosi inteligent resursele echipei. Spre deosebire de Banciu, care se agață de orice ocazie pentru a critica, Iordănescu își arată calitățile de lider și strateg, pregătind echipa pentru următoarele provocări.

Urât caracter!

Radu Banciu încearcă să impresioneze prin „abilitatea” sa de a găsi nod în papură, indiferent de performanțele evidente ale echipei naționale. Și-a ales un moment foarte bun de a alerga pe contrasens în fundul gol. Devine oarecum mai notoriu și numai pentru că îl băgăm în seamă. Criticile sale acerbe și nejustificate nu fac altceva decât să sublinieze cât de departe este de realitățile fotbalului actual. Poate ar fi timpul ca Banciu să învețe câteva lecții chiar de la masa din studio – cum ar fi să tacă și să lase faptele să vorbească.

În timp ce Banciu își perfecționează arta criticii nefondate, Edi Iordănescu și echipa sa se pregătesc să scrie istorie pe teren. Și, până la urmă, acesta este singurul lucru care contează cu adevărat.