Raport WEF: Țările europene au cel mai mare avans în tranziția la o energie performantă durabilă
Țările europene conduc în statisticile mondiale, elaborate de Forumul Economic Mondial (WEF), în ceea ce privește procesul de tranziție la o energie durabilă, și creșterea performanței sistemelor lor energetice.
În cuantificarea ,,Indexul de tranziție energetică 2024” (ETI), Suedia este pe primul loc, urmată de Danemarca, Finlanda, Elveția și Franța.
Economiile emergente, cum ar fi Brazilia și China, înregistrează și ele progrese notabile, deși 83 la sută dintre țările din această categorie au înregistrat un regres, în 2024, față de 2023, în cel puțin una dintre cele trei dimensiuni de performanță a sistemului energetic – securitate, echitate și durabilitate, arată un raport al Forumului Energetic Mondial (WEF), remis redacției.
Decalajul în ceea ce privește performanța tranziției energetice dintre economiile avansate și cele în curs de dezvoltare continuă să se reducă, deși disparitățile în investiții și reglementări persistă.
Tranziția energetică globală către un sistem energetic mai echitabil, mai sigur și mai durabil este încă în progres, dar și-a pierdut din avânt, în fața incertitudinilor economice și geopolitice, tot mai mari, la nivel mondial, potrivit raportului, publicat, joi, la Geneva, de Forumul Economic Mondial.
În timp ce 107 dintre cele 120 de țări analizate în raport au demonstrat progrese în drumul lor de tranziție energetică în ultimul deceniu, ritmul general al tranziției a încetinit, iar echilibrarea diferitelor sale fațete rămâne o provocare cheie.
Volatilitatea economică, tensiunile geopolitice sporite și schimbările tehnologice au avut toate un impact, complicându-i viteza și traiectoria. Există, totuși, unele motive de optimism, cu investițiile globale în creștere în sursele regenerabile și creșterea semnificativă a performanței tranziției energetice în Africa subsahariană în ultimul deceniu.
Cea de-a 14-a ediție anuală a raportului Forumului, Fostering Effective Energy Transition 2024, publicată în colaborare cu Accenture, folosește Indexul de tranziție energetică (ETI) pentru a evalua 120 de țări cu privire la performanța sistemelor lor energetice actuale, cu accent pe echilibrarea echității și mediului. durabilitate și securitate energetică și despre pregătirea lor pentru tranziție.
Nou în acest an pentru raport sunt „căile personalizate” pentru analiza caracteristicilor specifice țării, inclusiv nivelul veniturilor și resursele energetice locale, pentru a oferi recomandări specifice pe regiuni.
„Trebuie să ne asigurăm că tranziția energetică este echitabilă, în, și între economiile emergente și dezvoltate”, arată Roberto Bocca, șeful Centrului pentru Energie și Materiale, Forumul Economic Mondial.
„Transformarea modului în care producem și consumăm energie este esențială pentru succes. Trebuie să acționăm urgent asupra a trei pârghii cheie pentru tranziția energetică: reformarea sistemului energetic actual pentru a-și reduce emisiile, implementarea soluțiilor de energie curată la scară și reducerea intensității energetice pe unitatea de PIB”, consideră acesta.
Statisticile ETI pe 2024 a rată că Europa continuă să conducă clasamentul ETI, cu top 10, compus în întregime din țări din această regiune.
Suedia (1) și Danemarca (2) se află în fruntea clasamentului, ambele fiind plasate în primele trei țări în fiecare an în ultimul deceniu.
Ele sunt urmate de Finlanda (3), Elveția (4) și Franța (5).
Aceste țări beneficiază de un angajament politic ridicat, investiții puternice în cercetare și dezvoltare, adoptarea extinsă a energiei curate – accelerată de situația geopolitică regională, politici de eficiență energetică și prețul pentru emisiile de de carbon.
Franța este un nou intrat în primele cinci, cu măsuri recente de eficiență energetică reducând intensitatea energetică în ultimul an.
Dintre economiile G20, Germania (11), Brazilia (12), Regatul Unit (13), China (17) și Statele Unite (19) se alătură Franței în top 20 ETI, alături de noii intrați Letonia (15) și Chile. (20), care au fost susținute de creșterea capacității de energie regenerabilă.
China și Brazilia au progresat semnificativ în ultimii ani, în primul rând impulsionate de eforturile pe termen lung de a crește ponderea energiei curate și de a spori fiabilitatea rețelei lor.
Angajamentul continuu al Braziliei față de hidroenergie și biocombustibili, progresele recente în domeniul energiei solare, împreună cu inițiativele adaptate pentru a crea noi oportunități au fost cheie în atragerea investițiilor.
În 2023, China și-a extins semnificativ capacitatea de energie regenerabilă și a continuat să crească și să investească în capacitatea sa de producție în tehnologii curate, cum ar fi baterii pentru vehicule electrice, panouri solare, turbine eoliene și alte tehnologii critice. China, împreună cu SUA și India, este, de asemenea, lider în dezvoltarea de noi soluții și tehnologii energetice.
Diferența dintre scorurile generale ETI s-a redus între economiile avansate și cele în curs de dezvoltare, iar „centrul de greutate” al tranziției se deplasează către țările în curs de dezvoltare.
Cu toate acestea, investițiile în energie curată continuă să fie concentrate în economiile avansate și China.
Acest lucru subliniază nevoia de sprijin financiar din partea națiunilor avansate pentru a facilita o tranziție energetică echitabilă în țările emergente și în curs de dezvoltare și elaborarea de politici de viitor în toate națiunile pentru a promova condiții de investiții cu adevărat favorabile.
Deoarece nu există o soluție universală, politicile ar putea fi adaptate nevoilor unice ale fiecărei țări, pe baza unor factori precum nivelul veniturilor, resursele și nevoile energetice naționale, precum și contextul regional.
„Indexul de tranziție energetică din acest an transmite un mesaj clar: este nevoie de acțiuni urgente. Factorii de decizie la nivel mondial trebuie să facă mișcări îndrăznețe pentru a recâștiga impulsul în tranziția către un viitor energetic echitabil, sigur și durabil. Acest lucru este esențial pentru oameni, economii întregi și lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Espen Mehlum, șeful departamentului de informații privind tranziția energetică și accelerare regională, al Forumului Economic Mondial (WEF).