Indicii Bursei de la București erau pe verde total, în tranzacțiile de la jumătatea zilei

Publicat: 20 iun. 2024, 13:29, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Indicii Bursei de la București erau pe verde total, în tranzacțiile de la jumătatea zilei

Tranzacțiile au fost pe verde total, joi, la Bursa de Valori București, la jumătatea zilei, reflectând un optimism crescut al investitorilor, pe fondul anunțului făcut de marile companii listate la BVB, privind plata dividendelor, pentru acționari, pe 2023.

Principalul indice al pieței, BET, era în creștere cu 0,08 la sută, până la 17.959 puncte.

Rulajul pe acțiuni a fost de 57.298.355 lei, fiind tranzacționate un total de 3.099 acțiuni, la un volum de piață, de 57.298.355 de cereri și oferte.

Rulajul total pe acțiuni, obligațiuni, drepturi de tragere, fonduri inchise, EFT, certificate si warrants, a fost de 49.673.275 lei (9.981.969 euro)

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în urcare cu 0,08 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, crescuse până la 0,08 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investițiii BET-BK crescuse cu 0,11 la sută.

Bursele europene au continuat, miercuri, să resimtă tulburările politice, după alegerile europarlamentare din Franța.

Absența bursei de pe Wall Street, care nu a avut tranzacții, miercuri, s-a resimțit în Europa, pachete întregi de acțiuni fiind rămase pe call. La aceasta au contribuit și știrile despre încetinirea inflației britanice și începerea de către Bruxelles a procedurii de infingement, pentru datorii publice excesive, acumulate de șapte țări comunitare, inclusiv de Italia și Franța.

Pe segmentul geopolitic, bursele au fost influențate și de vizita șefului de la Kremlin, în Coreea de Nord, soldată cu un acord strategic, între Vladimir Putin și Kim Jong-un prin care cele două țări își vor acorda asistență reciprocă în cazul unei agresiuni externe.

În acest context Milano a pierdut 0,29 la sută, Paris -0,77 la sută, Frankfurt -0,27 la sută, Amsterdam -0,37 la sută, Madrid -0,07 la sută.

Bursa din Londra a avut o creștere minoră, +0,16 la sută, în ajunul ședinței Băncii Angliei, de la care nu sunt așteptate intervenții asupra ratelor.

Indicele FTSE 100 a pierdut aproximativ 3 la sută, de la maximul istoric atins în mai, și ,,s-a mișcat cu picioarele de plumb”, în ultimele săptămâni, având în vedere deciziile băncii centrale și alegerile generale, programate pentru luna iulie.