Evaluatorii găsesc tot mai greu personal profesionist, din cauza salariilor în scădere

Publicat: 20 iun. 2024, 16:22, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Evaluatorii găsesc tot mai greu personal profesionist, din cauza salariilor în scădere

Costurile de operare în serviciile de evaluare, a companiilor și a bunurilor imobiliare, pe piața din România, s-au dublat, în ultimii ani, față de momentul aderării la Uniunea Europeană, dar tarifele au rămas la același nivel.

Această situație generează deja dificultăți în menținerea salariilor la un nivel atractiv, în domeniu, și în recrutarea și motivarea personalului, arată o analiză, publicată joi, a Appraisal & Valuation SA, companie deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova, listată la Bursa de Valori București (BVB).

Această situație poate face ca, pe termen lung, să dispară mai mulți jucători de talie mică de pe piață, apreciază Appraisal & Valuation SA.

Tariful primit de evaluatori pentru unul dintre serviciile solicitate cel mai des – evaluarea unui apartament, într-unul dintre marile orașe ale țării, în situația acordării unui credit ipotecar – a rămas la circa 100-125 de euro (500-625 de lei), respectiv la același nivel precum în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană. În schimb, costurile operaționale s-au majorat.

Costurile au crescut semnificativ, fiind vorba de cel puțin o dublare a acestora, în condițiile în care un leu din prezent este devalorizat cu 38 la sută, față de un euro (3,6102 lei, la final de 2007), iar litrul de benzină a urcat, de la un preț mediu de 3 lei (2007), la peste 7 lei (2024).

Pe de altă parte, complexitatea rapoartelor de evaluare a sporit în ultimii 17 ani, pe măsură ce evaluatorii s-au aliniat evoluției cadrului de reglementare și au fost nevoiți să țină seama de tot mai multe prevederi legale, intervenite după aderarea României la Uniunea Europeană.

Comparativ cu situația din România, în Polonia un serviciu de evaluare pentru un credit ipotecar imobiliar poate ajunge la 800 de zloți (195 de euro), în Franța se situează la circa 250 euro, în Spania de la 300 euro (pentru apartament cu două dormitoare) până la 600 euro (pentru o casă), în Irlanda tariful se situează între 150 și 250 de euro, iar în Portugalia costul unei astfel de evaluări pornește de la circa 210 euro.

„Dublarea costurilor, dar stagnarea onorariilor pentru serviciile de evaluare la același nivel ca în 2007 este tot mai dificil de gestionat de către companiile de profil, devenind un obstacol în atragerea de noi profesioniști, pregătirea și motivarea acestora, în condițiile unui deficit de forță de muncă în toate domeniile. Situația nu este benefică nici pentru dezvoltarea sănătoasă a pieței, descurajând apariția unor noi furnizori de servicii de evaluare, limitând competiția și având ca efect probabil închiderea unor firme de evaluare. O aliniere a tarifelor la nivelul creșterii costurilor și a inflației ar fi benefică pentru industria noastră, care oferă servicii vitale partenerilor noștri din bănci, cumpărătorilor, investitorilor și altor stakeholderi”, arată Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Fondată în 2010, Appraisal & Valuation SA (listată la BVB, sub simbolul APP) deține brandul NAI România, fiind unul dintre liderii de piaţǎ pentru servicii de evaluǎri și în același timp, reprezentantul exclusiv al NAI Global în România şi Republica Moldova. NAI Global reprezintǎ o rețea de companii imobiliare comerciale independente și unul dintre cei mai mari furnizori de servicii imobiliare comerciale din întreaga lume, formată din 5.000 de profesioniști și 375 de birouri, aflate în 55 de țări din întreaga lume.

Portofoliul de servicii al companiei include: evaluări imobiliare, evaluarea companiilor, evaluarea obiectelor de artă, a terenurilor agricole, a fermelor de producție, a halelor de depozitare și producție, a hidrocentralelor și microhidrocentralelor, a parcurilor eoliene și fotovoltaice, precum și a echipamentelor tehnice. APP a evaluat toate activele celui mai mare emitent listat pe BVB, SPEEH Hidroelectrica SA (simbol: H2O), în cei doi ani premergători listării și continuă evaluarea după listarea companiei.