Cine sunt ,,milogii” din IT care concediază invocând Inteligența Artificială
Multinaționalele din IT au devenit, peste noapte, ,,marii milogi” ai economiei românesti, și se prevalează de ideea, total anacronică, și fantezistă, potrivit căreia avântul AI (Inteligența Artificială) poate înlocui omul, afirmație adusă, prostește, în spațiul public, ca ,,scuză” pentru miile de concedieri în rândul tinerilor profesioniști români, din domeniu.
Marii ,,milogi”, multinaționalele din IT, prezente pe piața locală, au declanșat represalii împotriva angajaților și a Statului român, într-un protest mascat față de eliminarea, de la 1 noiembrie 2023, a facilităților la taxe și impozite, pentru industrie.
După, ani buni, în care au expatriat profituri substanțiale către companiile mamă, prin munca super-performantă a angajaților români din IT, acum se văd în situația de a plăti și Statului român ceea ce i se cuvine, de drept.
Adică impozite corecte pe salariile angajaților.
Managerilor ,,capitaliști” nu le mai convine, că le-au scăzut profiturile de repatriat
IT-iștii români sunt printre cei mai buni și performanți din Europa, dar acum, dintr-o dată, au devenit ,,neprofesioniști” și au început să fie concediați masiv, și cât se poate de ,,în liniște”, de multinaționalele din domeniu, de pe piața locală, pentru a nu afecta, chipurile, imaginea publică a companiei.
O atitudine pur de ,,milog”, în care multinaționalele cred că au doar drepturi, nu și obligații, față de țara unde au găsit mână de lucru ieftină, dar super-calificată.
Aceștia au început imediat o propagandă deșănțată, în cel mai ,,profesionist” mod de activiști de partid, din vremea comunismului local.
Cu scuza contracțiilor care au avut loc în economia mondială a ultimilor doi ani, exacerbate de costul ridicat al împrumuturilor și de o teamă tot mai mare de scădere a lichidităților, și chiar de faliment, companii foarte mari din industria IT au făcut restructurări și au operat concedieri în masă, afirmă unii ,,experți”, care spun un adevăr pe jumătate.
Este cazul mai multor companii din marile centre IT din țară.
NTT Data România, fosta EBS România, a anunțat recent că urmează să opereze un set extins de disponibilizări, ar urma să renunțe la mai mulți angajați. Ceea ce s-a și întâmplat.
Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit invitații la întâlniri ,,unu la unu”, (metode de secretomanie corporatistă), cele mai multe online, în care li s-a propus ,,elegant” să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul”, arată surse din piața IT.
Același fenomen a avut loc și la Cognizant Softvision, companie care deja a procedat la mai multe valuri de concedieri, folosind aceeași metodă.
Informațiile pe care le-am primit arată că, de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.
Ironia sorții a făcut ca, după ce au fost puse să cheme oamenii la întâlniri în care să le impună să își dea demisiile, chiar angajatele din departamentul HR au avut aceeași soartă.
,,Multinaționalii” ăștia, delocați în România, au un talent de a manipula și disimula faptele rele, care ar fi invidiat, chiar și de cei mai talentați activiști comuniști.
Playtika, Oracle și Electrolux sunt alte nume din IT-ul românesc care s-au alăturat așa-zisului fenomen mondial al disponibilizării angajaților, chipurile pe fodul dinamicii fenomenului AI (Inteligența Artificială).
În decembrie 2022, compania de divertisment digital Playtika, cu sediul central în Israel, dar care avea mulți angajați în România, a disponibilizat 610 de angajați, adică 15 la sută din salariații firmei.
Compania multinațională Oracle, una dintre cele mai ample prezențe în sectorul IT românesc, cu peste 4.300 de angajați în țară, a concediat deja primii 100 de angajați pe 5 ianuarie, iar planul vizează în total 184 de angajați, potrivit documentelor circulate în piață.
În prezent, specialiștii estimează că numărul angajaților din sectorul IT riscă să stagneze sau chiar să scadă în 2024.
Numărul de angajați din sectorul IT a ajuns la finalul anului 2023 la 147.200 de persoane, în creștere cu 5,1 la sută, față de anul precedent.
Ritmul de creștere este însă mult redus față de anii anteriori, când majorarea anuală a fost de peste 10 la sută, cu un vârf în perioada pandemiei, în 2021 (+15 la sută), după cum arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Pe plan mondial, numai în ianuarie acest an, peste 23.600 de angajați au fost disponibilizați din cadrul a 85 de companii de tehnologie, potrivit datelor de pe platforma Layoffs, citate de CNBC.
Aceasta reprezintă cea mai severă lună din punct de vedere al disponibilizărilor din martie 2023, când 38.000 de persoane au fost concediate.
Compania germană SAP a comunicat și ea, la începutul anului, reducerea a aproximativ 8.000 de posturi, echivalentul a 7 la sută, din totalul angajaților la nivel mondial, în vreme ce Microsoft a eliminat 1.900 de poziții în divizia sa de gaming. De asemenea, eBay a decis să elimine 1.000 de posturi, ceea ce reprezintă 9 la sută, din totalul angajaților săi cu normă întreagă, iar fintech-ul Brex a redus 20 la sută echipa sa, afectând sute de angajați.
Ulterior, în luna martie, IBM a anunțat că își reduce personalul de marketing și comunicații, asta după ce compania anunțase o strategie de înlocuire a peste 8.000 de locuri de muncă cu ajutorul inteligenței artificiale.
Compania de gaming EA a redus, la rândul ei 5 la sută din forța de muncă, afectând 670 de angajați.
Compania globală de telecomunicații CISCO a anunțat, de asemenea, în februarie, eliminarea a 5 la sută dintre angajații săi, afectând mai mult de 4.000 de persoane, iar Paypal a început concedierile la nivelul întregii companii.
Deși au ținut secretă cifra concedierilor, fără să anunțe clar câte persoane vor fi afectate, o sursă a declarat pentru TechCrunch că se așteaptă ca cei trimiși în șomaj să fie de ordinul miilor de persoane.
Punctul culminant al disponibilizărilor în sectorul IT a fost în ianuarie 2023, când 277 de companii tehnologice au disponibilizat aproape 90.000 de persoane.
După compania franceză Gameloft, care își închide sediul din România și îi dă afară pe toți angajații, au urmat alte două mari companii din industria IT cu disponibilizări masive.
„Foarte mulți dintre cei care mi-au scris se plâng de faptul că sunt concediați abuziv sau, și mai rău, sunt presați psihologic să își dea demisia, pentru ca firmele să nu fie obligate să le plătească salarii compensatorii”, declară surse autorizate din HR.
Din informațiile noastre, cele mai ”discrete” disponibilizări ar avea loc însă la două dintre cele mai mari companii de IT din România, Cognizant Softvision și Endava.
Acum două luni, mai mulți angajați ai Cognizant Softvision, companie din Cluj preluată de americanii de la Cognizant, reclamau existența mai multor ”valuri de concedieri”.
Informația a fost prezentată pe site-ul unui profesionist din sector, în martie 2024, care arăta că, ”de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.
Lista va continua, cu noi închideri și concedieri, după regula, ,,nu mai facem profitul dorit, plecăm !”.
Managerilor de multinaționale, dar când ați venit în România, nu ați stiut unde ați venit?
V-ați bucurat de facilități din partea Statului român, generos cu voi, ați aplaudat că nu veți plăti impozite pentru angajați, ați profitat cât de mult ați putut.
Iar acum, când v-a fost luată ,,jucăria”, v-ați supărat, ca măgarul pe sat, și ați trântit ușa avionului, care vă duce acasă, lăsând povara miilor de tineri șomeri pe umerii Guvernului român. Rușine !