SURSE: Alegerile prezidențiale, pe 15 sau 29 septembrie. Guvernul ia o decizie oficială marți

Publicat: 20 iun. 2024, 16:53, de Corina Oprea, în ALEGERI , ? cititori
SURSE: Alegerile prezidențiale, pe 15 sau 29 septembrie. Guvernul ia o decizie oficială marți
SURSE: Alegerile prezidențiale, pe 15 sau 29 septembrie. Guvernul ia o decizie oficială marți

Negocierile privind alegerile prezidențiale au continuat și azi, după ce nu s-a ajuns un consens la ședința de miercuri seara. Surse politice spun că Guvernul ar fi ales ca scrutinul să aibă loc pe data de 15 sau 29 septembrie.

Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale

Ședința de coaliție de miercuri seara a fost amânată, pentru că membrii Guvernului nu au ajuns la un consens. Astfel, discuțiile au fost reluate astăzi, însă decizia finală ar urma să fie stabilită abia săptămâna viitoare, marți.

Liderii PSD și PNL au discutat joi două posibile scenarii pentru organizarea alegerilor prezidențiale: primul tur să aibă loc fie pe 15 septembrie, fie pe 29 septembrie, conform unor surse politice.

În cazul în care primul tur ar fi organizat pe 15 septembrie, turul secund ar urma să se desfășoare pe 29 septembrie. Alternativ, dacă primul tur va avea loc pe 29 septembrie, turul secund va fi programat pentru 13 octombrie.

O decizie finală în acest sens va fi luată marțea viitoare. Tot atunci, guvernul este așteptat să adopte hotărârea necesară pentru organizarea alegerilor prezidențiale.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat oficial că nu este oportun să înceapă campania electorală pe 15 august, deoarece mulți oameni sunt încă în concedii, pe plajă, și că aceste date pentru cele două tururi ale alegerilor prezidențiale coincid practic cu începutul anului școlar.

Reacția premierului Marcel Ciolacu a fost vehementă. El a acuzat liberalii de încercarea de a manipula datele alegerilor prin diverse „șmecherii”. Mai mult, Ciolacu a anunțat că, dacă se va reveni asupra datei stabilite pentru alegerile prezidențiale, el este hotărât să nu mai candideze.