Băuturi ținute la peste 30 de grade în magazine. Sute de controale efectuate de ANPC

Publicat: 21 iun. 2024, 06:14, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Băuturi ținute la peste 30 de grade în magazine. Sute de controale efectuate de ANPC
Sursa foto: fanatik.ro

Inspectorii ANPC au descoperit bere, apă și sucuri păstrate în soare, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în urma unor inspecții desfășurate în ultimele 48 de ore, care au dus la aplicarea de amenzi considerabile.

Având în vedere canicula extremă care a afectat întreaga țară în zilele recente, specialiștii recomandă oamenilor să consume cantități adecvate de lichide și să evite expunerea la soare în timpul orelor de prânz.

În acest sens, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat inspecții la nivel național pentru a verifica modul în care sunt depozitate băuturile și apele naturale. Este vorba despre o campanie de verificare, desfășurată în timpul perioadei caniculare.

Potrivit ANPC, acțiunea s-a concentrat asupra modului de „comercializare și etichetare a apelor naturale și a băuturilor răcoritoare, inclusiv respectarea temperaturii de depozitare a acestora”.

Comisarii au constatat că multe dintre lichide erau depozitate în condiții necorespunzătoare.

Au fost desfășurate 180 de acțiuni de control, în urma cărora aproximativ 165.000 de litri de băuturi au fost retrase definitiv de pe piață, din cauza neregulilor constatate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

De asemenea, s-au aplicat amenzi în valoare totală de peste 770.000 de lei. Printre problemele identificate se numără depozitarea unor produse în soare, la temperaturi ridicate, de către administratorii magazinelor, precum și comercializarea unor produse expirate sau cu modificări organoleptice.

În plus, băuturile erau adesea depozitate direct pe podea în încăperi murdare, cu ambalaje deteriorate. Au fost semnalate și neconcordanțe între prețul afișat la raft și cel scanat la casa de marcat.

În unele cazuri, produsele erau expuse pe rafturi neigienizate, acoperite de praf și pânze de păianjen. De asemenea, unele băuturi erau comercializate fără traducerea în limba română pe ambalaj sau fără afișarea corectă a prețului de vânzare.

„Operatorii economici trebuie să înţeleagă importanţa depozitării în condiţii optime a apei şi băuturilor răcoritoare şi respectarea indicaţiilor date de producător în acest sens, pentru a nu pune în pericol sănătatea sau viaţa consumatorilor”, a transmis Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.