CE Oltenia investește într-o centrală care se va închide
Conducerea Complexului Energetic Oltenia a dat aprobarea pentru o investiție în modernizarea sistemului de transport al cărbunelui la una dintre sucursalele centralei electrice.
Bugetul aprobat pentru acest proiect este de 1,66 milioane de lei, acoperind costurile pentru elaborarea documentației tehnice și realizarea lucrărilor de reparații capitale la liniile de cale ferată care deservesc Sucursala Electrocentralei de la Turceni. Lucrările vor fi efectuate parțial la linia de Cale Ferată Secția 1 Descărcări Turceni, la Schimbătorul de cale 21-23 până la Schimbătorul de cale 32 și la Schimbătorul de cale 33. Aceste lucrări sunt esențiale pentru infrastructura feroviară ce facilitează transportul vagoanelor către Secția Descărcări, unde cărbunele este depozitat și folosit pentru producerea de energie electrică, conform Gazeta de Sud.
Construcția liniei de cale ferată este planificată să înceapă în această vară. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să renunțe la producția de energie pe bază de cărbune și să se orienteze către surse alternative de energie, precum energia solară și gazul natural. În prezent, procesul de închidere a grupurilor de producție pe bază de cărbune este în curs de desfășurare.
În conformitate cu planurile de restructurare, Complexul Energetic Oltenia intenționează să închidă anumite cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare necesare conform legislației. Procesul de închidere sau conservare a acestor cariere se află în diverse etape de implementare.
Pentru anumite cariere miniere, cum ar fi Peșteana, Lupoaia și Husnicioara, au fost întocmite Planuri Tehnologice de Încetare a Activității și trimise la Ministerul Energiei pentru aprobare în Comisia Tehnico-Economică. În paralel, pentru carierele Jilț Sud, Tismana și Jilț Nord, sunt în desfășurare proceduri pentru selecția serviciilor de proiectare necesare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Complexul Energetic Oltenia urmează să închidă și să ecologizeze carierele miniere conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, asigurând totodată necesarul de lignit pentru funcționarea sistemului energetic național. După anul 2026, doar grupurile energetice 4 și 5 de la Rovinari și grupul 5 de la Turceni vor rămâne în rezervă de capacitate, fiind activate doar la cererea Ministerului Energiei. Renunțarea definitivă la grupurile de producție pe bază de cărbune este prevăzută până în anul 2030.
Din cele 10 cariere miniere, doar 4 vor rămâne în capacitate rezervată după anul 2026. Acestea sunt Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa, care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța, care se va închide în 2029, și Cariera Roșia, care se va închide în 2030.