Veste foarte importantă pentru toți fermierii: vor primi bani mai mulți
Cabinetul Ciolacu va adopta o Ordonanță de urgență pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea art. 12 alin. (1) din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susţinerea obiectivelor naţionale de politică agricolă.
Prezentul act normativ are în vedere prelungirea măsurilor instituite de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.7/2024 în vederea sprijinirii accesului la lichidități a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mari care își desfășoară activitate in domeniul agriculturii și a căror activitate economica a fost afectata de conflictul armat din Ucraina prin prorogarea termenului de încheiere a Acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 si a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030. De asemenea bugetul schemei de ajutor de stat se majoreaza cu 646 milioane lei(de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei) și se implementează numai în limita sumelor disponibile în soldul contului de disponibil simbol 50.89 Disponibil din „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 ”Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”, titlul VII „Alte transferuri” cod 55. Soluția propusă pentru bugetarea schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 nu generează impact bugetar suplimentar, având în vedere că suma existentă în soldul Contului de disponibil la 01.01.2024 este de 465,88 milioane lei, sumă care acoperă cheltuielile schemei de ajutor de stat pe anul 2024 (estimate la cca 253,00 milioane lei cât și comisionul de administrare pentru întreaga perioadă de implementare a schemei (estimat in sumă totală la cca 64,00 milioane lei).
Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează majorarea numărului de beneficiari ai Schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” cu maximum 2.000 beneficiari (de la 3.500 beneficiari la maximum 5.500 beneficiari).
Beneficiile estimate prin intrarea în vigoare și aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecințelor generate de actuala situație privind prețurile inputurilor agricole asupra fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnie și îmbunătățiri funciare, precum: imposibilitatea desfășurării activităților specifice sectoarelor agricole, în condiții de minimă rentabilitate, afectarea viabilității economice a fermierilor, impact asupra deciziilor fermierilor în privința continuării în viitor a cultivării suprafețelor arabile.
Proiectul de act normativ intră sub incidența prevederilor art. 49 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Schema de ajutor de stat va fi notificată la Comisia Europeană iar ajutorul de stat prevăzut în cadrul Schemei se acordă după obținerea deciziei de autorizare a acesteia de către Comisia Europeană.