Experimente revoluționare explică de ce unii oameni nu fac niciodată COVID-19

Publicat: 21 iun. 2024, 17:49, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Experimente revoluționare explică de ce unii oameni nu fac niciodată COVID-19

De ce unii oameni nu au fost niciodată afectați de COVID-19? Un experiment revoluționar a dezvăluit motivele pentru care anumite persoane nu au fost afectate deloc de COVID-19, în ciuda unei pandemii globale care a pus la încercare rezistența omenirii. Un studiu detaliat, realizat de o echipă de cercetători de la Wellcome Sanger Institute și University College London, a comparat activitatea genetică din țesuturile nazale și sângele persoanelor cu infecții nereușite de SARS-CoV-2. Acest studiu a descoperit un răspuns imun nou care oferă o apărare de primă linie robustă.

Știm. Vă așteptați, probabil, ca oamenii binecuvântați cu imunitatea la acest virus să fie membri AUR sau SOS. Care și-au propus să sfideze vaccinarea și să înfrunte virusul cu pumnii strânși și mânecile suflecate. Vă dezamăgim chiar acum. Fiindcă nu acesta este secretul.

Răspunsul imun misterios

În timp ce vaccinurile și rapelurile lor au redus semnificativ riscul de deces și complicații severe de la COVID-19, ele nu au reușit să prevină complet virusul să se instaleze în mucoasa nazală și în sistemul respirator. Majoritatea oamenilor experimentează o săptămână dificilă cu nasuri curgătoare, tuse și dureri ușoare ale corpului. Cu toate acestea, un număr mic de persoane nu prezintă deloc simptome, rămânând complet neafectate de virus.

Cercetătorii au implementat un trial de provocare, infectând intenționat 36 de voluntari sănătoși, cu vârste între 18 și 30 de ani, cu o tulpină pre-Alfa a SARS-CoV-2, în condiții de laborator stricte. Printre acești participanți, 16 nu au fost vaccinați și nu aveau semne de infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Descoperiri revoluționare

Analizând probele de sânge și tampoanele nazale ale voluntarilor timp de un an, cercetătorii au identificat trei categorii de infecție: tranzitorie, susținută și abortivă. În această a treia categorie, s-a descoperit arma secretă a corpului pentru evitarea COVID-19. În timp ce majoritatea oamenilor dezvoltă un răspuns imun rapid în sânge, acești voluntari au arătat o reacție subtilă, dar mult mai rapidă în țesuturile nazale, incluzând activarea celulelor T asociate mucoaselor (MAIT) și o scădere a globulelor albe inflamatorii, care au eliminat virusul înainte de a se instala.

Concluzii și implicații

Cercetătorii au identificat și o expresie ridicată a genei HLA-DQA2 în celulele nazale înainte de inoculare, una dintre genele asociate anterior cu infecții ușoare sau asimptomatice cu SARS-CoV-2. Aceste descoperiri aduc lumină asupra evenimentelor timpurii cruciale care permit virusului să se instaleze sau să fie eliminat rapid înainte de apariția simptomelor.

Conform autorului principal al studiului, Marko Nikolić, înțelegerea completă a răspunsurilor imune ar putea sta la baza dezvoltării unor tratamente și vaccinuri care imită aceste răspunsuri naturale de protecție. Deși programele de sănătate publică au redus efectele cele mai grave ale pandemiei de COVID-19, cei mai vulnerabili membri ai comunității continuă să fie expuși riscului de probleme de sănătate pe termen lung și moarte.

Importanța cercetării

Înțelegerea modului în care biologia umană se apără împotriva unui atac viral este esențială pentru a combate nu doar această amenințare persistentă, dar și bolile mai mortale cu care ne vom confrunta în viitor. Acest studiu a fost publicat în prestigioasa revistă „Nature” și marchează un pas semnificativ în descoperirea mecanismelor de apărare ale organismului uman împotriva infecțiilor virale.

Esențial pentru viitoarele pandemii

Acest experiment a dezvăluit noi perspective asupra modului în care anumite persoane reușesc să evite infecția cu COVID-19, oferind un punct de plecare pentru dezvoltarea unor metode de protecție mai eficiente împotriva viitoarelor pandemii.