Fabrici din Harghita vor fi închise, din cauza prețurilor mari la materii prime
Mai multe sute de angajați ai unor fabrici din județul Harghita își vor pierde locurile de muncă, în 2024, după ce managementul acestora a anunțat că unitățile vor fi închise, din cauza prețurilor mari la materii prime și a condițiilor dificile economice. Fabrica de mobilă din Odorheiul Secuiesc, de pildă, va înceta activitatea.
Peste 350 de persoane vor fi concediate după ce conducerile întreprinderilor au anunțat că vor opri activitatea.
Conducerea unei fabrici de mobilă din Odorheiu Secuiesc și cea a unei fabrici de textile din Toplița au anunțat că, din cauza crizei economice, sunt nevoite să-și înceteze activitatea în vara aceasta, a declarat șeful serviciului Analiza pieței muncii din cadrul AJOFM, Jano Edit, citată de Radio Târgu Mureș.
„Se demarează, la Odorheiu Secuiesc, disponibilizări în fabrica de mobilă, de unde aproximativ 160 de persoane vor fi concediate, până în august-septembrie. Fabrica ne-a informat că au crescut cheltuielile pe materii prime, pe salarii, și că nu mai au comenzi. Am fost notificați și de o firmă din industria textilă din Toplița, unde în cursul lunilor iulie-august, o să fie între 70 și 100 de disponibilizați. Acolo, fiind comenzi la export, nu mai au solicitări”, arată Jano Edit.
Grupul Lactalis România, care mai are unități de producție în județele Alba, Suceava, Covasna și Ilfov, a decis disponibilizarea, din toamnă, a peste 90 de angajați din Miercurea Ciuc, a precizat oficialul AJOFM Harghita.
„Grupul Lactalis a trimis în șomaj în Harghita 10 persoane, ceea ce pe țară nu este concediere colectivă, dar noi o să încercăm să le găsim un loc de muncă colectorilor de lapte. Iar Lactate Harghita nu ne-a notificat încă, legat de concedieri, care se vor face probabil în luna octombrie. Deja sunt firme care ar putea prelua o parte din cei 93 de angajați”, explică Jano Edit.
Nord-vestul României este mai puțin afectat de criză.
Aici vor fi creeate noi locuri de muncă.
Multinaționala De’Longhi, producătorul italian de electrocasnice mici, va extinde afacerile sale în România.
„Avem fabrici în China, Italia şi România. Faptul că avem producţie în Europa de Est, ne-a permis să ne diversificăm platforma industrială, mai exact să restabilim echilibrul în producţie, după ce anterior China fusese dominantă”, au transmis oficialii grupului, într-un comunicat de presă.
Italienii au mai adăugat că operaţiunile de producţie din China au asociate o serie de riscuri, de la cele macroeconomice, la fluctuaţia puternică a forţei de muncă şi la dificultatea în a găsi oameni.
Grupul italian deţine deja la nivelul României două fabrici, în Cluj și Bihor. Astfel, urmează să o inaugureze curând pe cea de-a treia, cea mai mare din lume, la Satu Mare, unde vor fi angajați 800 de oameni.