Cine va beneficia de un nou concediu de 10 zile în România. Legea a fost promulgată

Publicat: 21 iun. 2024, 18:07, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Cine va beneficia de un nou concediu de 10 zile în România. Legea a fost promulgată

Toți tații care sunt salariați cu contract sau raport de muncă vor beneficia de un avantaj extrem de util, conform unei legi promulgate vineri, pe 21 iunie, de către președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind acordarea concediului paternal

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 117/2022, ce modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999. Conform acestui act normativ, cei care vor beneficia de acest concediu paternal sunt toți tații care sunt salariați cu contract de muncă sau raport de muncă încheiat conform legislației în vigoare.

În plus, noile măsuri extind durata concediului paternal de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.

Legea promulgată de către Președintele României are ca scop reglementarea aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 117/2022, care transpune prevederile Directivei (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019, referitoare la echilibrul între viața profesională și viața privată a părinților și îngrijitorilor, și abrogă Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Principalele măsuri din actul normativ

Principalele măsuri din acest act normativ sunt următoarele:

1. Concediul paternal și indemnizația aferentă vor fi acordate tuturor taților care sunt salariați cu contract de muncă sau raport de muncă încheiat conform legii, eliminându-se prevederile referitoare la calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

2. Se introduce o prevedere prin care se asimilează salariaților și următoarelor categorii de persoane: cele care au contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfășoară activități în funcții de demnitate publică și cele care au contracte de management și de administrare conform Legii nr. 95/2006.

3. Durata concediului paternal este extinsă de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.

4. Se completează reglementările actuale referitoare la interdicția de concediere a salariatului în timpul efectuării concediului paternal.

5. Se introduc reglementări privind sancțiunile în cazul nerespectării prevederilor legislației naționale care transpun directivele respective.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege la sfârșitul lunii mai

La sfârșitul lunii mai, deputații au adoptat un proiect de lege care extinde dreptul la concediu paternal pentru toți tații.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat proiectul de lege care ratifică Ordonanța de urgență nr. 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999.

Senatul a adoptat acest proiect pe 19 septembrie 2022, în calitate de primă cameră sesizată, iar votul decisiv a avut loc în Camera Deputaților.