“Vin din întuneric, pleacă în întuneric”: partidul extremist român face jocul Fidesz și al UDMR (presa ungară)
Partidul naționalist extremist român AUR a obținut un rezultat semnificativ în alegerile pentru Parlamentul European și a fost ulterior inclus în fracțiunea Conservatorilor și Reformatorilor Europeni (ECR). Máté Kocsis, liderul fracțiunii Fidesz, a anunțat că partidul său nu va se alătura grupului populiste al ECR, din cauza prezenței AUR în acea fracțiune, conform unei publicații ungare, 24.hu.
Liderul de facto al ECR, premierul italian Giorgia Meloni, încearcă să apropie „conservatorii și reformatorii” de mainstream-ul politic reprezentat de Partidul Popular European, având în vedere că conduce partidul de guvernământ Fratelli d’Italia. Cu toate acestea, anunțul lui Máté Kocsis conține o mică inexactitate, așa cum au remarcat deja ziarele italiene: Meloni a refuzat la Bruxelles solicitarea premierului Viktor Orbán de a adera Fidesz la grupul ECR.
Mulți consideră că eșecul tentativei Fidesz de a se alătura ECR se datorează opoziției guvernului de la Budapesta față de Ucraina, întrucât Meloni și partidul Lege și Justiție din Polonia, o altă forță importantă în ECR, sprijină ferm Kievul în conflictul cu Rusia. Un expert în politică externă, István Szent-Iványi, a subliniat că Meloni i-a comunicat clar lui Orbán că Fidesz nu poate fi acceptat în ECR până când nu își schimbă poziția față de Kiev.
Deși nu există nicio indicație că partidul de guvernământ din Ungaria își va modifica poziția față de Ucraina, Kocsis a menționat pe Facebook că nu este acceptabil ca Fidesz să facă parte dintr-o fracțiune parlamentară europeană împreună cu un partid „extrem de antimaghiar” precum AUR.
George Simion, liderul AUR, a răspuns lui Kocsis afirmând: “Salut, prieteni maghiari! Noi nu vă urâm, ci vrem să luptăm împreună împotriva birocrației europene”.
Publicația ungară a remarcat că George Simion a participat anterior la o întâlnire la care Viktor Orbán era unul dintre „invitații de onoare”. Chiar el însuși s-a identificat cu politicile Fidesz și ale guvernului ungar, numindu-se „Viktor Orbán român” în trecut, deși ulterior a început să critice poziția acestuia. Acest comportament arată că politicienii populiști nu ezită uneori să adopte poziții opuse față de cele exprimate anterior.