Cel mai lung brâu românesc va fi prezentat astăzi la Nüremberg

Publicat: 23 iun. 2024, 15:30, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Cel mai lung brâu românesc va fi prezentat astăzi la Nüremberg
Foto: : tribuna.ro

Astăzi, 23 iunie, în prima zi de Rusalii, începând cu ora 14,00, în centrul oraşului Nüremberg, la Jakobsplatz, va fi prezentat cel mai lung brâu românesc din lume.Cu această ocazie va fi realizată și măsurătoarea brâului, în vederea omologării și a înscrierii în Cartea Recordurilor.

Evenimentul este organizat de Asociaţia ‘Dacia e.V. Germania’ şi Centrul Cultural Româno-Moldo-German ‘Dumitru Dorin Prunariu’ din Nüremberg. Ideea de a intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung brâu românesc din lume aparţine Danielei Lostun, coordonatoarea proiectului, împreună cu Galina Condrea din cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nüremberg.

Cele două doamne s-au adresat mai multor asociații din România, cărora le-au solicitat să realizeze brâuri specifice zonei în care activează. Brâurile realizate astfel sunt strânse la Nuremberg, unde sunt incluse într-un brâu unic, cuprinzând modele din toate regiunile țării și de o lungime impresionantă.

Boresele ce formează grupul participantelor la „Șezătoarea din Bibliotecă”, a cărei activitate se desfășoară, de peste 13 ani, cu sprijinul Asociației „Prietenii Avrigului” și Bibliotecii Orășenești Avrig, au acceptat cu mare drag și entuziasm propunerea primită din partea Asociației Dacia din Germania și s-au alăturat șezătorilor tradiționale din întreaga țară și din diaspora românească pentru a participa la realizarea celui mai lung brâu românesc din lume. Săptămâni întregi, avrigencele au trudit la realizarea crâmpeiului de brâu avrigenesc (țesut în cele două variante care se poartă la Avrig  – „în puici” și „în table”, cusut cu florile și în culorile folosite la dantela pe chelteu ce se aplică la catrința roșie), s-au fotografiat cu el și l-au trimis spre Nüremberg.

„Din România și din diaspora românească au plecat spre Nüremberg sute de metri de brâu realizate de diverse grupuri. Am trimis și noi brâu de la Avrig realizat de doamnele din Șezătoarea din Bibliotecă: brâuri țesute, brâuri cusute, brâu împletit. Dacă aveți prieteni/rude în apropierea locului în care va avea loc măsurarea și înscrierea – dacă se reușește – în Cartea Recordurilor, le puteți trimite invitația, poate vor/pot să participe. Ar fi minunat dacă ar fi acolo, nu doar un brâu lung de sute de metri ci și o mare de români”, spune bibliotecara Maria Grancea, coordonatoarea grupului „Șezătoarea din Bibliotecă”.