Se șterge o pagină de istorie: Bisericile germane din Banat, amenințate cu demolarea
Recent, comunitatea din Ersig (Caraș-Severin) a fost martora unui eveniment foarte trist: demolarea unei biserici romano-catolice datând din 1848. Deși nu era clasificată drept monument istoric, această biserică avea o mare valoare de patrimoniu cultural.
Alarma privind demolarea bisericii a fost trasă de „Ambulanța pentru Monumente Banat,” un proiect lansat în 2016 de Asociația Monumentum și susținut de diverse organizații din domeniul patrimoniului. Acest proiect își propune să acționeze eficient pentru protejarea patrimoniului imobil, asigurând bunăstarea unor obiective importante aflate în pericol de degradare sau de precolaps.
„Ambulanța pentru Monumente” intenționa să intervină pentru salvarea bisericii.
Mihai Moldovan, reprezentant al proiectului „Ambulanța pentru Monumente,” a declarat că demolarea a fost legală, dar a subliniat că prin acest act s-a pierdut un imobil semnificativ pentru patrimoniul Banatului. El a menționat că biserica din Ersig nu era pe lista de intervenție imediată, dar organizația era conștientă de starea sa precară și plănuia o acțiune de salvare.
„Pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat. Din păcate, cazul bisericii din Ersig nu este unul singular, iar multe monumente abandonate ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere, deși aproape întotdeauna există soluții de consolidare și valorificare. Amintim de biserica din Ofsenița, care în urmă cu 5 ani era într-o stare mult mai gravă, iar astăzi este un centru cultural activ. Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva”, a transmis reprezentantul „Ambulanței pentru Monumente Banat”.
Punctul de Vedere al Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara
Părintele Nicolae Lauș, cancelarul Episcopiei, a explicat motivele care au condus la demolarea bisericii.
„În primul rând, în condițiile curente și în situația actuală, respectiv în lipsa existenței unei comunități catolice active și numeroase în localitatea Ersig, precum și în absența unei capacități financiare generoase, apreciem cu părere de rău că demararea unui proiect major de salvare a imobilului de către instituția noastră nu ar fi realizabil. Din aceste considerente, dar și în urma analizării și a discuțiilor purtate de-a lungul timpului cu diverși factori de decizie sau potențiali parteneri, am considerat că nu ne rămâne decât varianta demolării, însă cu intenția clară de a construi o capelă în locul acestei biserici.”
„Este bine-cunoscut faptul că actualul lăcaș de cult se află într-o stare avansată de degradare, iar condițiile de reabilitare (începând de la proiectare, expertizare, consolidare, reparații și tot ce este legat de acest proces) ar include un proces anevoios și extrem de costisitor, aspect care nu ar putea fi susținut de câțiva credincioși din această localitate”, spune pr. Nicolae Lauș.
Reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice a explicat că un factor important în decizia de a demola biserica a fost controlul efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Acesta a încheiat un proces-verbal privind comportarea în timp a clădirii.
Au cerut sprijin de la Primărie, însă nu l-au primit
De asemenea, adresa emisă de către Primăria Comunei Vermeș, pe 7 mai 2018, a indicat că biserica reprezenta un pericol public pentru cetățenii care dețin locuințe în apropiere, dar și pentru rețeaua electrică.
„În baza acestor notificări, am demarat o întrevedere cu primarul comunei Vermeș prin care ne arătam disponibilitatea de a da în administrare sau de a dona acest lăcaș de cult autorităților locale, întrucât instituția noastră nu deține posibilitatea financiară pentru un proiect de asemenea anvergură și cu atât mai puțin comunitatea catolică din Ersig, care numără până în 10-15 persoane. Ne exprimăm regretul profund că nu s-a putut salva această biserică, însă pe de altă parte suntem încrezători că, odată îndepărtat pericolul prăbușirii acestui lăcaș de cult, se va putea construi o capelă în care comunitatea romano-catolică rămasă să se poată întâlni și aduna pentru a-I aduce laudă lui Dumnezeu și pentru a se ruga, menținând vie și pe mai departe credința catolică pe aceste meleaguri”, a declarat Nicolae Lauș.