Contractele pentru care șeful CJ Călărași a fost trimis în judecată de DNA: Centrul Militar Județean, lăsat fără pază armată

Publicat: 24 iun. 2024, 08:07, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Contractele pentru care șeful CJ Călărași a fost trimis în judecată de DNA: Centrul Militar Județean, lăsat fără pază armată

Vasile Iliuță, recent reales în funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Călărași, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Alături de acesta, au fost trimiși în judecată încă patru persoane și o societate comercială, Nylvyan SRL, într-un dosar complex privind încheierea unor contracte de pază cu o firmă fără licență de funcționare.

Detalii din dosarul DNA

Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, ancheta DNA vizează trei contracte de prestări servicii de pază semnate pe 28 decembrie 2020, între CJ Călărași, reprezentat de Vasile Iliuță, și Nylvyan SRL, reprezentată de Nicoleta Manciu. Contractele, în valoare totală de 489.440 lei fără TVA, au fost încheiate pentru paza unor obiective ale CJ Călărași și ale Centrului Militar Județean (CMJ) Călărași.

Ancheta a scos la iveală faptul că aceste contracte au fost atribuite în mod ilegal, în condițiile în care firma Nylvyan SRL nu deținea licență de funcționare necesară pentru prestarea acestor servicii. Mai mult, procedura de achiziție s-a desfășurat într-o singură zi lucrătoare, în preajma Crăciunului, ridicând semne de întrebare cu privire la legalitatea și transparența procesului.

Modificarea tipului de pază

O altă neregulă semnalată în dosar este modificarea tipului de pază de la „pază înarmată” la „pază neînarmată” pentru obiectivele CMJ Călărași, fără a respecta cadrul legal și necesitățile de securitate ale unității militare. Procurorii au descoperit că această schimbare a fost făcută pentru a facilita atribuirea contractului către Nylvyan SRL, care nu avea autorizație pentru prestarea de servicii de pază înarmată.

Reacțiile inculpatului și ale anchetatorilor

În timpul anchetei, președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, ar fi recunoscut indirect ilegalitățile comise, afirmând: „Bravo lor, au fost băieți deștepți, au luat serviciile județului și le-au subînchiriat”. Această declarație sugerează conștientizarea și acceptarea tacită a neregulilor comise.

Procurorii DNA au constatat că toate documentele și procedurile legate de subcontractare au fost menite să creeze o aparență de legalitate, evitând răspunsuri punctuale la solicitările autorităților de urmărire penală.

Prejudiciu adus Consiliului Județean Călărași

Conform rechizitoriului, abuzul în serviciu și falsul intelectual comis de Vasile Iliuță și colaboratorii săi au adus un prejudiciu de 582.083 lei Consiliului Județean Călărași, sumă care a fost plătită necuvenit firmei Nylvyan SRL. DNA a pus sechestru pe un imobil al președintelui CJ Călărași pentru a asigura recuperarea prejudiciului.

Trimiterea în judecată

Pe 19 iunie, DNA a anunțat trimiterea în judecată a următoarelor persoane:

  • Vasile Iliuță, președinte al CJ Călărași, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
  • Simina Iulia Tudor și Gabriel Dima, consilieri achiziții publice la CJ Călărași, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual.
  • Nicoleta Manciu, reprezentant al Nylvyan SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu.
  • Nylvyan SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu.
  • Mihăiță Constantin Beștea, vicepreședinte al CJ Călărași, pentru uzurparea funcției și favorizarea făptuitorului.
  • Aurel Paraschiv, secretar general al CJ Călărași, pentru complicitate la uzurparea funcției și favorizarea făptuitorului.

Până în prezent, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.