Consumul de cafea reduce riscul de deces asociat statului prelungit pe scaun
Anii petrecuți stând pe un scaun de birou sau pe canapea pot avea efecte grave asupra sănătății pe termen lung. Însă, savurarea unei cești de cafea în mod regulat ar putea contracara acest stil de viață dăunător. N-o spunem noi, o spun cercetătorii neobosiți și neliniștiți.
Un studiu recent, realizat pe mai mult de 10.000 de persoane din Statele Unite, a descoperit că persoanele care beau cafea zilnic ar putea fi protejate de efectele negative ale statului pe scaun pentru șase sau mai multe ore pe zi. Comparativ cu cei care nu beau cafea și care stau atât de mult, consumatorii sedentari de cafea au un risc de deces de toate cauzele cu 1,58 ori mai mic după 13 ani.
Studiul și rezultatele sale
Cercetătorii de la Universitatea Soochow din China susțin că studiul lor este primul care evaluează cum beneficiile pentru sănătate ale cafelei pot contracara riscul crescut de deces asociat statului prelungit pe scaun. Analizând datele de sănătate pe termen lung, reprezentative la nivel național din SUA, echipa a constatat că consumul de cafea anulează practic asocierea dintre stilurile de viață sedentare, decesul cauzat de boli cardiovasculare și mortalitatea de toate cauzele.
Efectele nocive ale statului prelungit și rolul cafelei
Din cei 10.639 de participanți la studiul curent, cei care au stat mai mult de opt ore pe zi au avut un risc crescut de deces de toate cauzele și deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care au stat mai puțin de patru ore pe zi. Aceasta susține cercetările anterioare, dar partea cu adevărat interesantă pe care nicio altă cercetare nu a identificat-o înainte este că aceste efecte nocive ale statului prelungit existau „doar printre adulții care nu consumau cafea„.
Participanții cu un stil de viață sedentar care consumau cafea au beneficiat de un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de numărul de cești consumate zilnic. Mai mult, cei care au băut cele mai multe cești de cafea (mai mult de două și jumătate pe zi) au avut un risc mai mic de mortalitate de toate cauzele comparativ cu cei care nu beau cafea, dar stau cel puțin șase ore pe zi.
Beneficiile cafelei și posibile explicații
Deși studiul nu poate explica de ce cafeaua are acest efect potențial protector împotriva efectelor nocive asociate statului prelungit, alte cercetări cu seturi masive de date au conectat această băutură larg consumată cu o viață mai lungă și mai sănătoasă. A ieșit la iveală și faptul că nivelul de cofeină din sânge reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.
Chiar și cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți care pot ajuta la stimularea metabolismului și reducerea inflamației. Anumiți compuși dintr-o ceașcă de cafea pot, de asemenea, proteja creierul de boli degenerative, cum ar fi Parkinson.
Cercetări viitoare și concluzii
Aceste asocieri sunt foarte promițătoare, dar detaliile din spatele beneficiilor pentru sănătate ale cafelei, cum ar fi doza ideală, trebuie explorate în continuare. Un studiu realizat recent a constatat că persoanele cu cancer colorectal care beau cel puțin cinci cești pe zi au avut un risc cu 32% mai mic ca boala lor să revină decât cei care beau mai puțin de două cești pe zi.
Același studiu a mai descoperit că trei până la cinci cești de cafea zilnic au fost asociate cu cea mai mare reducere a mortalității de toate cauzele. După mai mult de cinci cești, totuși, beneficiile au scăzut.
„Având în vedere că cafeaua este un compus complex, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora acest compus miraculos„, concluzionează cercetătorii de la Universitatea Soochow.
Studiul a fost publicat în BMC Public Health și adaugă o perspectivă nouă asupra modului în care obiceiurile simple, precum consumul de cafea, pot avea un impact major asupra sănătății noastre pe termen lung, în special în contextul unui stil de viață sedentar.