Primul transplant pulmonar de anul acesta, la Spitalul Sf. Maria din București

Publicat: 24 iun. 2024, 19:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul transplant pulmonar de anul acesta, la Spitalul Sf. Maria din București
transplant de organe prelevare de organe Agenția Națională de Transplant

Primul transplant pulmonar de anul acesta a fost realizat la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucuerști unei paciente în vârstă de 45 de ani, suferindă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), au anunțat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pe Facebook.

Potrivit sursei citate, intervenția de  prelevare de organe şi ţesuturi s-a realizat  la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, fiind a treia anul acesta în cadrul acestei unităţi sanitare şi a 41-a la nivel naţional.

În urma acestei prelevări multiple, 7 pacienţi au putut fi transplantaţi cu plămân, ficat, rinichi şi cornee. Și totul s-a datorat familiei care  şi-a exprimat acordul pentru a dona organele pacientei decedate. ”Echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgență Elias, formată din doamna Dr. Ioana Popescu Garotescu – coordonator intraspitalicesc de transplant și Dr. Andreea Stroi – KDP, Dr. Vulpe Gabrielă – neurolog și echipa de rezidenți dedicați compusă din dr. Cristina Rusu, dr. Matei Neicutescu, și dr. Liviu Butaliu, a făcut posibil ca gestul familiei unei paciente în vârstă de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală să nu fie în zadar și o minune să se petreacă pentru alți semeni aflați în cumpănă. Mulțumim pentru efort și dăruire echipei care a pornit resorturile speranței pentru 4 pacienți a căror unică șansă la viață era un transplant de plâmăn, ficat sau rinichi”, notează Agenția Națională de Transplant.

„Firul vieţii a fost reînnodat pentru o pacientă critică de 45 de ani datorită intervenţiei de transplant de plâmăn realizată de echipa de profesionişti a Spitalului Sfânta Maria.

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, o altă pacientă, în vârstă de 35 de ani, a fs slavată de la moarte datorită intervenţiei de transplant hepatic cu hemificat drept, realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, alături de echipa ATI – coordonată de conf. dr. Gabriela Droc şi echipa compusă din dr. Sibel Şoarece şi dr. Diana Jelea.

Ficatul stâng a fost transplantat unui copil  în vârstă de 13 ani, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” , suferind de  o boală congenitală foarte gravă.

De asemenea, echipele Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni  au adus la o ”viaţă normală” alţi doi pacienţi în vârstă de 16 şi 58 de ani compatibili cu grefele.

„Cele două intervenţii de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de medicii Cătălin Baston şi Constantin Gîngu, cu suportul ATI – medicul Liliana Domnişor.

Conform aceleiaşi surse, transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti de către echipele coordonate de prof. Marian Burcea şi medicul Valentin Dinu.

”Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor. Respect și recunoștință pentru echipele implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferință și speranță, transmite pe Facebook Agenția Națională de Transplant.