Parchetul lui Kovesi, anchetă privind fostul președinte al BEI pentru presupusă corupție și abuz de influență
Procurorii Uniunii Europene responsabili cu investigarea infracțiunilor financiare grave desfășoară o anchetă asupra fostului președinte al Băncii Europene de Investiții. Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat că investighează „două persoane suspectate de corupție, abuz de influență și deturnare de fonduri UE”, conform informațiilor publicate de Politico.
Werner Hoyer, care a demisionat din funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului trecut, este implicat într-un caz de corupție, a confirmat avocatul său pentru Politico.
Autorități de poliție din Germania și Luxemburg au confiscat în ultimele luni dovezi legate de investigație, conform a doi oficiali care au dorit să-și păstreze anonimatul. Aceștia au percheziționat și locuința lui Hoyer.
Hoyer a respins acuzațiile prin intermediul avocatului său, afirmând că ancheta EPPO se concentrează pe plecarea unui angajat al BEI și pe compensația acordată acestuia în această situație. Hoyer a semnat pachetul de compensații conform regulilor BEI, fiind astfel inclus în anchetă, deși nu a fost implicat în negocieri, conform echipei sale legale.
„Acuzațiile împotriva mea sunt complet absurde și nefondate”, a declarat Hoyer într-o declarație trimisă prin e-mail către Politico. „Aștept ca acestea să fie investigate în întregime și clarificate, cerând BEI să coopereze pe deplin cu EPPO. Colaborez complet cu EPPO și solicit o elucidare completă a faptelor.”
„Așteptăm cu încredere rezultatele investigațiilor”, a spus Nikolaos Gazeas, avocatul lui Hoyer. „Acestea vor demonstra că acuzațiile penale împotriva clientului meu sunt nefondate și complet absurde. Acesta este motivul pentru care clientul meu a solicitat explicit ridicarea imunității sale (…) pentru a clarifica aceste acuzații.”
Politico a încercat să obțină comentarii de la cea de-a doua persoană implicată în anchetă, dar nu a primit încă un răspuns.
Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că banca „nu poate comenta investigațiile externe în derulare. Conform practicii obișnuite a băncii, vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum va fi necesar.”
Ancheta a început după ce OLAF, agenția antifraudă a UE, a transmis cazul către EPPO, care are competențe de investigare a infracțiunilor transfrontaliere, de aducere în fața justiției a posibililor vinovați și de a solicita despăgubiri pentru interesele UE.
Un purtător de cuvânt al EPPO a refuzat să comenteze ancheta în curs.
BEI, cu sediul în Luxemburg, acționează ca o instituție de creditare a UE, contribuind la promovarea dezvoltării și integrării în cadrul blocului comunitar prin acordarea de împrumuturi, garanții și investiții în sectoarele public și privat.
Fondată în 1958, BEI a avut un rol crucial în susținerea economiei europene în contextul pandemiei Covid-19 și sprijină politicile UE în peste 160 de țări.