Banca Centrală Europeană a inițiat prima etapă de digitalizare a monedei unice
Experții financiari și din IT, ai Băncii Centrale Europene (BCE), au elaborat procedurile, pentru prima etapă de introducere a monedei europene digitale.
BCE a anunțat că a fost prezentat raportul care prezintă standardele de confidențialitate și securitate, stabilite pentru ca efectuarea plăților digitale, care să fie la fel de ușoare precum tranzacțiile realizate cu numerar.
Euro digital va putea fi folosit atât online cât și offline.
Raportul subliniază că păstrarea unei confidențialități a datelor, la efectuarea tranzacțiilor, este un pilon de bază al euro digital.
Oficialii propun posibilitatea efectuării de plăți offline în magazine sau între persoane fizice pentru a oferi utilizatorilor același grad de intimitate ca în situația utilizării numerarului.
Pentru a putea plăti cu euro digital fără conexiune la internet, utilizatorii trebuie să-și alimenteze în prealabil conturile de la bancomat sau online.
În cadrul acestui tip de tranzacție, clienții pot folosi telefoanele mobile sau cardurile bancare să achite contravaloarea produselor cumpărate.
De asemenea, plata offline aduce un grad de confidențialitate ridicat, astfel încât datele personale ale tranzacției să rămână cunoscute doar de plătitor și beneficiar, fără a mai fi partajate către terți. Implementarea eficientă pe dispozitivele mobile a operațiunilor efectuate prin canale offline de plată va depinde de implicarea producătorilor din telecomunicații, care vor adapta tehnologia specifică pentru utilizarea telefoanelor fără internet la terminale.
Digitalizarea monedei unice se va realiza cu garantarea folosirii pe scară largă a euro digital ca mijloc de plată, fără a compromite stabilitatea financiară și respectarea politicii monetare.
Pentru a ține sub control provocările cu care vine la pachet noua invenție, BCE stabilește limite în cazul persoanelor fizice și juridice. Astfel, persoanele fizice nu vor putea fi remunerate în euro digital și vor avea limite de posesie.
În schimb, persoanele juridice nu vor avea limite de posesie, dar nu pot acumula avere sub formă digitală. Acest lucru se produce din considerentul că euro digital nu trebuie să devină depozit, pentru acest lucru se va păstra rolul băncilor în asigurarea furnizării de servicii către economia reală.
Rolul monedei virtuale euro va fi limitat strict ca metodă de plată.
Utilizarea noii monede va fi condiționată de deținerea unui portofel electronic, legat de contul bancar, prin care se va putea face transferul de lichidități. Prin intermediul contului bancar se vor putea depăși limitele de posesie stabilite pentru persoanele fizice, dacă există fonduri disponibile pe numele titularului.
Emiterea de euro digital se va realiza după ce Consiliul Guvernatorilor BCE va decide asupra legislației corespunzătoare și va selecta furnizorii responsabili de executarea infrastructurii cibernetice.
,,Colaborăm cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a analiza posibilitatea emiterii unei monede euro digitale. Aceasta ar fi o monedă digitală a băncii centrale, un echivalent electronic al numerarului, care ar completa bancnotele și monedele, oferind populației o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată”, arată BCE.
Bnca motivează necesitatea introducerii monedei euro digitală, deoarece, în prezent, nu există nicio opțiune de plată digitală europeană care să acopere întreaga zonă euro, 13 din 20 de țări bazându-se pe sisteme internaționale de plată cu cardul.
O monedă euro digitală ar reprezenta un mijloc electronic european de efectuare a plăților, accesibil și acceptat în toate țările din zona euro.