Boala mână-picior-gură, cea mai contagioasă dintre bolile vacanței!
Boala mână-picior-gură (HFMD – hand-foot-and-mouth disease) este probabil cea mai contagioasă dintre bolile vacanței de vară, avertizează conf. univ. dr. Mihai Craiu, care oferă și un ”plan simplu” pentru ținerea acesteia sub control.
Această boală este produsă de enterovirusuri non-poliomielitice, cum ar fi Coxsackie A16, A6 sau Enterovirus 71. Medicul Mihai Craiu face o fișă asupra acestei boli pe înțelesul tuturor.
Transmitere
Cel mai frecvent maladia apare la copiii mici, deoarece se transmite ușor prin contact apropiat dacă nu respectăm strict regulile de igienă.
Dacă atingem cu mâna o suprafață pe care se află salivă sau alte fluide biologice de la un bolnav și apoi ducem la ochi sau la gură mâna contaminată vom avea o surpriză … foarte neplăcută!
Simptome
Febră mare, dureri intense în cavitatea orală, dureri agravate atunci când veziculele apărute la începutul bolii se vor sparge și vor apărea aftele.
Copilul nu poate mânca, refuză să bea, este agitat și extrem de greu de liniștit, face febră mare și uneori are grețuri sau vărsături, poate și diaree. Leziunile de pe palme și plante sunt și ele inconfortabile, dar nu produc senzație de prurit la fel de intens ca la varicelă.
Medicul Mihai Craiu transmite pe Facebook – Spitalul virtual pentru copii planul pentru a ține sub control această boală.
Planul de luptă e simplu:
- Izolarea copilului bolnav. Circa o săptămână contagiozitatea este extrem de mare. Nu îl ducem la piscină, nu merge la locuri de joacă în prezența altor copii, evităm contactul direct în familie, pe cât posibil. Deoarece și frații/surorile cu vârstă mai mare pot face boala. Chiar și adulții ce nu respectă strict regulile de igienă (mai ales la baie, masă sau schimbat pamperși) pot face boala. Chiar dacă au avut-o în trecut…
- Combaterea febrei și a durerilor intense cu paracetamol sau ibuprofen. Pare mai ușor de folosit un supozitor căci durerile din gât fac copilul să refuze înghițitul. Dacă nu avem succes deloc, atunci facem împachetări sau băi hipotermizante… cu precauțiile menționate privind infectarea adultului ce îngrijește acest copil.
- Hidratare generoasă cu orice fluid. Deoarece leziunile orale fac masticația dificilă, iar alimentele aspre, acre sau sărate agravează durerea locală este util să ne concentrăm doar pe lichide. Cel mai bun fiind laptele matern pentru sugari. Nu contează ce acceptă să bea, atăta vreme cât bea ceva copilul.
- Reducerea durerii locale folosind spray-uri bucale ce „sigilează” aftele, creând un strat protector local cu rol analgezic (un exemplu Anaftin spray sau gel pentru afte URGO – atenție, nu cel pentru adulți, care este interzis sub vârsta de 18 ani!l
- Răbdare multă…. Partea grea a bolii durează. Din păcate sunt copii care au o săptămână întreagă febră mare și stare proastă. Nu vă grăbiți cu antibioticele după 3-4 zile de febră!! Categoric nu fără un nou consult și fără analize!