Doctorul Virgil Musta, achitat în dosarul testelor de COVID: „Am spus de la început, sunt nevinovat”
Medicul infecționist Virgil Musta a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de DNA de instigare la abuz în serviciu. Acuzațiile se refereau la testele COVID realizate la clinica sa privată, Profilaxis, pentru care probele erau recoltate la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, unde el era șef de secție.
Virgil Musta, nevinovat
Cazul medicului Virgil Musta a atras atenția după ce o investigație a jurnaliștilor de la Libertatea a scos la iveală existența unui contract între Spitalul „Victor Babeș” și clinica Profilaxis. Conform anchetei, probele pentru testele COVID erau recoltate în spitalul public și apoi prelucrate la clinica privată unde Musta era acționar.
„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela (n.r. – medic la Profilaxis), să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.
DNA a adus acuzații grave în cazul a trei asistente medicale, susținând că acestea lucrau pentru o clinică privată timp de trei ore pe zi, între 7.00 și 10.00, dar primeau salariul integral de la spitalul unde erau angajate. Conform procurorilor, această practică a generat un prejudiciu în valoare de 12.173 de lei pentru spital, în timp ce clinica privată a obținut beneficii nejustificate în total de 172.508 lei.
În plus față de asistente, în același dosar au fost deferite justiției și alte persoane. Printre acestea se numără directoarea medicală a spitalului de boli infecțioase, Diana Manolescu, și asistenta Diana Maria Albu, responsabilă cu coordonarea ambulatoriului.
Ele sunt acuzate că nu au luat măsuri pentru a identifica abaterile disciplinare ale celor trei asistente medicale și pentru a aplica sancțiuni adecvate sau pentru a sesiza Comisia de cercetare disciplinară în acest sens.
După o examinare atentă a cazului, instanțele au decis că Virgil Musta nu este vinovat de faptele de care era acuzat, achitându-l definitiv.
Prima reacție a medicului
Virgil Musta a declarat că este mulțumit de rezultat și mândru că justiția și-a făcut treaba. Acesta a mărturisit, încă de la început, că este nevinovat și tot ce a făcut a fost să își vadă de meseria lui și să gestioneze cum trebuie pandemia ce a făcut ravagii la nivel mondial.
„Sunt bucuros că justiția a făcut dreptate și, după cum am spus de la început, sunt nevinovat. Nu am făcut nimic pe perioada pandemiei prin care să fac un lucru rău. Dimpotrivă, contractul de care se spunea a fost unul legal prin care am ajutat comunitatea să depășească mai ușor momentele dificile și să se poată face testări la cerere.
Din păcate, lucrurile au fost interpretate greșit, probabil au fost niște interese, dar totul este bine când se termină cu bine”, a declarat Musta pentru Libertatea.