A fost ales noul șef al Consiliului Europei. Cursă acerbă pentru funcția de secretar general
Alain Berset, fostul președinte al Elveției, va deveni noul secretar general al Consiliului Europei, după ce a câștigat în două tururi de scrutin marți seara, în fața estonianului Indrek Saar și a belgianului Didier Reynders, conform DPA. Mandatul său va începe la 18 septembrie, după votul din Adunarea Parlamentară a Consiliului de la Strasbourg.
Consiliul Europei, fondat în 1949 și cu sediul în Strasbourg, este o organizație internațională formată din 46 de state europene. Scopul său principal este promovarea democrației, protejarea drepturilor omului și a statului de drept în Europa, având în palmares realizarea Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Alain Berset a fost membru al guvernului elvețian până la sfârșitul anului 2023, ocupând funcțiile de ministru al internelor și al sănătății timp de 12 ani. În sistemul politic elvețian, cei șapte membri ai guvernului se succed în funcția de președinte al Confederației Elvețiene, pe lângă portofoliul de ministru, pentru câte un an la rând.
Înainte de summitul crucial al Uniunii Europene, liderii de stat și de guvern ai principalelor familii politice europene au convenit să o nominalizeze pentru un al doilea mandat pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. În același acord, s-a decis și numirea premierului liberal al Estoniei, Kaja Kallas, în funcția de șef al diplomației europene.
António Costa, fostul prim-ministru al Portugaliei, va fi ales președinte al Consiliului European pentru o perioadă inițială de doi ani și jumătate. În această calitate, socialistul va conduce pregătirea summiturilor UE și va prezida ședințele de lucru, putând obține un al doilea mandat în funcție de performanțele sale, conform practicii actuale.
Președintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate sunt numiți pe durata unei legislaturi, adică aproximativ cinci ani.
Acordul, care urmează să fie formalizat în cadrul summitului UE de joi și vineri, reflectă rezultatele recentelor alegeri europene. Negociatorii principali din partea Partidului Popular European au fost premierul polonez Donald Tusk și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez au reprezentat social-democrații. Liberalii au avut la negociere sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron și al premierului olandez demisionar Mark Rutte.