Șoc în Coreea de Sud: Robot funcționar găsit inert, posibilă sinucidere

Publicat: 26 iun. 2024, 16:44, de Mariana Olteanu, în Internațional , ? cititori
Șoc în Coreea de Sud: Robot funcționar găsit inert, posibilă sinucidere
Sursă foto: Envato

Autoritățile din Coreea de Sud sunt în alertă, după ce un robot, care era angajat ca funcţionar municipal s-ar fi „sinucis”, aruncându-se din capătul unor scări dintr-o clădire publică. Primăria locală a deschis o anchetă pentru a cerceta cauzele acestei căzături.

Robotul lucra în primărie de aproape un an, timp în care îi ajuta pe locuitorii oraşului Gumi din centrul ţării, îndeplinind sarcini administrative.

Creat de compania californiană Bear Robotics, robotul lucra între orele locale 09:00 și 18:00 și deținea o legitimație proprie de funcționar public. Spre deosebire de alți roboți umanoizi care operau doar pe un singur etaj, acesta putea să cheme ascensorul și să se deplaseze între etaje.

Incidentul a avut loc în urmă cu o săptămână, când robotul a fost găsite inert la baza unor scări. Martoriii au povestit că, înainte de căzătură, au văzut robotul „care se învârtea în cerc, ca şi cum era ceva acolo”.

„Mai multe piese ale sale au fost colectate şi vor fi analizate”, au anunțat reprezentanții primăriei.

„Făcea parte în mod oficial din Primărie, era unul dintre ai noştri”, a deplâns un alt funcţionar.

Coreea de Sud este una dintre ţările cu cel mai mare număr de pasionaţi de robotică. Presa locală a preluat pe larg subiectul, anumite publicaţii întrebându-se, pe prima pagină, „de ce acest funcţionar harnic a acţionat astfel” şi dacă nu cumva „munca era oare prea grea pentru robot”.