Dacian Cioloș se retrage: „Nu vreau să ies la pensie din politică”
Dacian Cioloș a făcut un anunț care a surprins pe toată lumea: se retrage din lumea politică. După eșecul pe care l-a cunoscut partidul său, REPER, la alegeri, a decis să nu se mai implice în activitatea formațiunii politice pe care a fondat-o.
Dacian Cioloș, despre retragerea din politică
Dacian Cioloș, președintele partidului REPER, a anunțat miercuri că se retrage din politică. Cu toate acestea, el a subliniat că va rămâne membru al formațiunii politice pe care a fondat-o, dar nu se va mai implica activ în treburile partidului.
Într-o declarație publică, Cioloș a menționat că nu și-a câștigat traiul din politică și nu a considerat niciodată politica drept o profesie. El a adăugat că nu dorește să iasă la pensie din acest domeniu, subliniind că decizia de a se retrage a fost bine gândită și personală.
Cioloș a dezvăluit că intenționează să se îndrepte spre proiecte din zona societății civile și consultanță. El a planificat să ia o pauză de reflecție de două-trei luni, perioadă în care vrea să se întâlnească cu prietenii, familia și foști colaboratori din diverse domenii în care a activat.
Cioloș o critică pe Lasconi
În același context, Cioloș a criticat atitudinea Elenei Lasconi, lidera USR, care a condiționat rămânerea sa în fruntea partidului și candidatura sa la prezidențiale de obținerea unui control total asupra Biroului Național al USR. Cioloș a descris acest comportament ca fiind extrem și aproape dictatorial.
El a amintit că, în trecut, când a semnalat că anumite practici din USR nu sunt acceptabile și că nu are rost să continue ca președinte dacă nu are putere de decizie în condițiile în care obiectivele politice nu sunt împărtășite de majoritatea Biroului Național, opinia sa a fost privită ca o slăbiciune.
Cioloș a accentuat că nu a dorit niciodată să aibă toată puterea sau controlul asupra Biroului Național. El crede că viitorul unui partid ca USR constă în colaborarea între diverse tabere, nu în excluderea unora pentru dominarea altora.
A subliniat că sistemul care a susținut și menținut la putere actuala conducere a USR, care și-a prezentat demisia, este încă în vigoare și că eliminarea unei tabere în favoarea alteia este o iluzie.
„O candidată la preşedinţia USR-ului (Elena Lasconi – n. red.) spune acum, aproape dictatorial, că dacă nu va avea o majoritate în Biroul Naţional, nu va accepta să fie preşedinte al partidului! Ceea ce eu am spus atunci (în 2022 – n. red.) a fost văzut că o slăbiciune! Acum, după toată experienţa din ultimii 2 ani, pare o normalitate!
Eu cred că nici genul asta de comportamente extreme nu e unul bun. Pentru că eu n-am dorit atunci să am toată puterea! Eu nu mi-am dorit să am control asupra Biroului Naţional. Era foarte bine că există majoritate a Biroului Naţional dintr-o altă tabără. Dar eu mi-am dorit să avem un modus vivendi, de conlucrare între taberele astea. Eu cred că ăsta e viitorul unui partid ca USR-ul, în care mai multe tabere să lucreze împreună.
Nu să fie una exclusă, ca să preia dominarea o altă tabără, aşa cum pare că încearcă să se întâmple acum! Adică pleacă ăştialalţi, vin ăilalţi şi măturăm şi îi scoatem complet în afară pe ceilalţi! Eu cred că e o iluzie, pentru că sistemul care i-a împins şi i-a menţinut la putere pe cei care acum au eşuat şi şi-au prezentat demisia e tot acolo”, transmite Cioloș.